L’acord tripartit l’han signat l’alcaldessa, Ada Colau, en representació de l’Entesa, el grup que inclou ICV-EUiA i Barcelona en Comú, l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón (PSC) i l’alcalde del Papiol, Joan Borràs (ERC). Colau ha anunciat que vol apropar aquesta administració als ciutadans “amb més transparència”. L’alcaldessa també ha dit que s’està fent una auditoria sobre la situació econòmica de la societat mixta que gestiona l’aigua a l’àrea metropolitana i que la intenció és “treballar per una gestió sostenible ambientalment, millorar la tarifació social i lluitar contra la pobresa energètica”.

El nou govern metropolità es marca com a prioritats també la gestió urbanística, les polítiques socials i el transport públic. El vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana, Antonio Balmón, ha dit que “el transatlàntic està preparat per a una nova navegació”. A diferència del mandat anterior, aquest cop no hi ha CiU al govern. Colau ha dit que els últims quatre anys van ser “una situació d’excepció” i que el nou govern tripartit recull el resultat electoral “amb una àmplia majoria d’esquerres”.

Pel president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, l’acord de govern tripartit és “un error històric”. L’expresident de l’Àrea Metropolitana ha assegurat que en el mandat anterior es va apostar per un govern ampli de quatre partits i que “ha funcionat bé durant quatre anys”. Trias ha acusat Barcelona en Comú d’excloure CiU del govern metropolità i els ha dit que no s’ha de veure com un executiu de partits sinó de col·laboració entre municipis. “Voler convertir això en un tema de partits és una gravíssima equivocació”, ha sentenciat.