"Donem per finalitzat aquest debat de l'ordre del dia que queda aprovat per unanimitat." Així va aprovar el ple del mes de desembre la suspensió definitiva de l'ampliació de l'Heron City. Ara, això ha quedat en paper mullat. L'equip de Xavier Trias hauria d'haver notificat la suspensió que havia aprovat el ple abans del 18 de gener. Però aquest tràmit es va fer fora de termini i l'ampliació del centre comercial es va aprovar per silenci administratiu. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "L'anterior govern mai no ens va comunicar aquesta decisió, ni als grups de l'oposició, ni durant la campanya, ni als eixos comercials, ni a les associacions de veïns." Xavier Trias no ha volgut entrar en la polèmica dels terminis administratius, però fonts del grup sí que han confirmat l'error pel qual ara el propietari té el dret de tirar-ne endavant l'ampliació. Tot i així, CiU està convençut que el promotor s'avindrà a negociar amb el nou govern perquè és conscient que la ciutat no vol que s'augmenti la superfície del centre comercial. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "Si no volen negociar ho podrien fer, malgrat tot no és cert que no estiguin amb voluntat de voler negociar." El govern està pendent de reunir-se amb la propietat, però de moment, ahir ja ho va fer amb els veïns i eixos comercials propers al centre comercial. La trobada va servir per començar a definir propostes alternatives a l'ampliació i que tinguin més a veure amb revitalitzar la vida dels barris contigus i apostar pel petit comerç.

La Comissió de Govern del 17 de setembre de 2014 va aprovar inicialment el Pla de millora urbana presentat pel promotor d’Heron City que suposava l’ampliació de la superfície comercial en 6.080 m². Segons explica el consistori, el període d’exposició pública va finalitzar el 17 de novembre, i el 19 de desembre es va decidir suspendre l’aprovació definitiva del pla fins que es tingués un informe de l’impacte comercial que tindria.

Segons el govern, la notificació de l’acord de suspensió, però, es va notificar fora de temps i el 18 de gener es va acabar el termini de denegació amb silenci administratiu positiu, fet pel qual l’ampliació no ha quedat aturada. En aquest context, el govern municipal pretén arribar a un acord amb els diferents actors per evitar l’ampliació del centre comercial i dinamitzar-lo.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha expressat la seva “sorpresa i decepció” perquè entén que el govern de CiU hauria d’haver informat del cas durant el traspàs. A la vegada, el regidor del PSC Daniel Mòdol ha acusat l’executiu anterior d’haver tramitat “una operació a privats sense que la resta de grups en sigui conscient”. Des d’ERC, Alfred Bosch ha dit que cap govern pot permetre’s aquesta “badada” que pot costar “la supervivència de centenars de petits comerços.” El grup popular també s’ha afegit a les crítiques per aquesta maniobra. El regidor Xavier Mulleras l’ha titllat de “manca de transparència i ocultisme”

El Grup Municipal de CiU ha reconegut que la notificació de suspensió es va presentar tard i el pla va quedar aprovat. Ara bé, asseguren que el promotor va entendre que es tractava d’un error administratiu i que la ciutat no està a favor d’aquesta ampliació. L’exalcalde i president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha explicat que, si ho volgués, la propietat del centre comercial podria posar en marxa l’ampliació. Tanmateix, ha assegurat que el promotor té voluntat de negociar amb l’Ajuntament, una tasca que ha atribuït al govern de Barcelona en Comú.