Avui ha estat dia d'estrena en la tradicional ofrena conmemorativa de l'aniversari de la mort de Francesc Macià. El que va ser el primer president de la Generalitat republicana ha estat homenatjat per la nova Mesa del Parlament, amb la reelegida presidenta, Núria de Gispert, al capdavant. Tampoc no hi ha faltat el president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu primer acte oficial després de la presa de possessió. Algunes intervencions han estat marcades pel discurs de Nadal del rei Joan Carles, ahir a la nit, que va apel·lar a la unitat d'Espanya. El president Mas ha reconegut que no el va seguir en directe, però que tenen la unitat com a punt en comú, encara que la que busca Convergència i Unió sigui la unitat amb la Unió Europea. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Nosaltres estem totalment d'acord amb sumar, però sumar no vol dir sumar sempre amb l'esquema antic dels Estats tradicionals tal com els coneixem ara, sinó sumar en el què ha de ser aquesta nova realitat europea que s'ha d'anar construint també des d'un punt de vista polític. Per tant depèn de l'escala amb què ens ho mirem estem d'acord, però la nostra escala és a nivell europeu." La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, respecte el discurs del rei, va matisar. NÚRIA DE GISPERT, presidenta del Parlament de Catalunya "Crec que el discurs del rei va ser prou ampli com perquè es destaqués molt més la lluita contra la crisi econòmica, la unitat, el respecte, i sobretot amb la política en majúscules." Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana, partit que va fundar el mateix Macià, entre d'altres, no ha volgut fer, en canvi, cap referència al discurs del rei. ORIOL JUNQUERAS, president d'Esquerra "Esquerra està compromesa amb la democràcia i amb les llibertats dels ciutadans de Catalunya. Per tant, el que diguin i facin els altres és reponsabilitat dels altres, la responsabilitat d'Esquerra és defensar la democràcia i els drets dels ciutadans de Catalunya." En aquest acte solemne davant la tomba de Francesc Macià, també s'hi han deixat veure representants municipals, com Jordi Portabella o l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Com cada dia de Nadal, partits i institucions han anat al cementiri de Montjuïc a fer la tradicional ofrena a la tomba de l’expresident Francesc Macià. Aquest any la commemoració ha tingut lloc l’endemà que Artur Mas prengués possessió com a 129è president de la Generalitat, una institució que Mas ha recordat que va ser “interrompuda durant moltes dècades”.

El ja president ha afirmat que no va veure el discurs nadalenc del rei Joan Carles i ha parlat sobre el context en què ara viu Catalunya. El president ho ha fet referint-se a Francesc Macià, de qui ha destacat la capacitat d’enfrontar-se a la realitat alhora que mantenia els ideals. Mas ha afirmat que “si a Catalunya hi ha una mica de boira, sabem que escaparà si sabem mirar l’horitzó, que vol dir no perdre els ideals”.

Artur Mas també ha instat a trencar models territorials antics i ha afirmat que “anhelem posar al dia els drets que havíem tingut”. El president ha dit que Catalunya vol ser el país de sempre i plenament modern i ha recordat que “Macià deia que som ciutadans d’un poble lliure, que ha estat lliure i ho vol tornar a ser”.

La resta de partits, en la seva majoria, sí que s’han referit al discurs que ahir a la nit va oferir el monarca. Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana, ha recordat que “el que defensa ERC és la democràcia, la llibertat dels ciutadans, el dret que tenen a assolir el que volen” i ha afirmat que “el que opinin i facin els altres és responsabilitat dels altres”.