Ha estat un acte curt, senzill però ple de contingut polític. Fins i tot, en els detalls protocolaris que, en aquesta ocasió, han deixat fora de la taula principal el representant del Govern espanyol, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Un cop llegit el decret de nomenament Mas ha promès el càrrec, com ja va fer el 2010, però ha afegit unes paraules finals a la seva promesa. Mas ha destacat que el pacte entre CiU i Esquerra és nou, similar al que fa 30 anys van segellar Pujol i Tarradellas, però en un context, diu, molt diferent. Per això ha demanat que se'l jutgi pels resultats que se n'obtinguin. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Que aquests acords, sobretot, es jutgin en funció dels resultats que es vagin produïnt i no en funció d'uns determinats prejudicis que puguin estar instal·lats. Són pactes que neixen d'una absoluta, rotunda i contundent legitimitat" Artur Mas ha tornat a obrir el pacte a la resta de formacions polítiques sempre que sàpiguen, ha dit, acceptar la realitat. I, un cop més, ha fet servir un símil mariner per descriure el moment actual. ARTUR MAS, president de la Generalitat " Els que vagin en els vaixells i els que els comandin evitin en tot moment la col·lisió, perquè la colisió no és bona per ningú. Però penseu que si no es fes res, si no hi hagués aquesta voluntat de canvi de rumb de la política catalana, aleshores el nostre rumb com a país seria un rumb a la deriva, i quan vas a la deriva, el més probable és que acabis a les roques" I també ha fet una petició molt clara al Govern espanyol. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Fora bo que l'estat al qual avui pertanyem, l'estat espanyol, intentés no posar portes al camp d'aquesta voluntat del poble de Catalunya de decidir el seu futur i que no posés reixes en allò que és l'expressió de la llibertat i de la voluntat d'un poble." En el terreny més personal, el ja president de la Generalitat, ha volgut deixar clar que el seu compromís és més ferm que mai i que té una voluntat de ferro per superar tots els obstacles que trobi pel camí.

L’acte ha començat puntualment a les 12 del migdia al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha iniciat l’acte amb la lectura del reial decret de nomenament. Tot seguit, Artur Mas ha promès el càrrec repetint les mateixes paraules que ja va pronunciar ara fa dos any: “Ho prometo amb plena fidelitat al poble de Catalunya”.

En el discurs, Mas ha explicat que la nova legislatura s’enceta amb un pacte de govern “serè”, “estable”, “legítim” i “amb vocació d’obertura”. Mas ha recordat que el moment actual és força complicat i que hauran de treballar amb un terreny de joc “ple de sots i de bassals”. Per això ha demanat a la resta de líders polítics que es jutgi el nou govern en funció dels seus resultats. Mas també ha llançat una petició a la ciutadania: que es mantingui unida per preservar la cohesió social.

Mas ha assegurat que un dels objectius del pacte de govern és defensar el dret a decidir i caminar cap a la transició nacional, la qual cosa ha explicat amb un símil marítim: “Canviar el rumb de la història d’un país, com ens toca fer en aquests moments, és com canviar el rumb d’un gran transatlàntic: no es pot fer de cop, és una maniobra que s’ha de fer ben feta”. Mas ha afegit que en aquest procés es corre el risc d’agafar un “rumb de col·lisió” que s’haurà d’evitar, però ha assegurat que “no fer res ens porta a la deriva i podem acabar a les roques”. En aquest sentit, ha demanat al Govern espanyol que no posi “reixes a la llibertat i voluntat del poble”.

El president de la Generalitat, ha assegurat que som en un moment únic i transcendent i que el procés no serà fàcil. Mas ha explicat que afronta aquest moment amb “compromís” i “amb voluntat de ferro”. El president català ha finalitzat el seu discurs demanant fe en Catalunya.

A l’acte hi han assistit els presidents dels principals partits amb representació parlamentària així com els consellers de l’anterior govern, a qui Mas ha dedicat unes paraules d’agraïment. Cal destacar  l’absència del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que no ha assistit a l’acte perquè, segons ha explicat, Mas “ha traspassat  totes les línies vermelles possibles contra la convivència i l’estat  de dret”. Tampoc no hi han assistit els diputats de la CUP. Els qui sí que ho han fet han estat els anteriors presidents Jordi Pujol i José Montilla.

Per part del Govern espanyol hi ha assistit el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que han estat escridassats a l’entrada al palau de la Generalitat. El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha dedicat en el discurs unes paraules al ministre Montoro, quan li ha recordat que al Saló de Sant Jordi, on s’ha celebrat l’acte, fa anys es gestionaven impostos.

Ara les mirades estan posades en quines seran les cares del nou executiu, que es presentarà el proper dijous. Pel que sembla, el govern que està preparant Mas no tindrà canvis importants tot i que ja se n’han conegut alguns noms que no continuaran. És el cas del conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Lluís Recoder, que aquest dilluns ha confirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que no serà al nou govern per decisió pròpia. Recoder ha evitat parlar sobre el seu futur polític i ha afirmat que “té ganes de fer altres coses”. L’alcalde de Figueres i cap de llista de CiU per Girona, Santi Vila, sembla que és el nom que sona per ocupar la conselleria de Territori.