A la placa que s’ha inaugurat s’hi pot llegir “Al número 11 de l’antic carrer de Sant Jeroni, ubicat aquí el 1914, hi va viure una de les figures més rellevants del pensament anarcosindicalista del segle XX”. El de Sant Jeroni va ser un carrer que va desaparèixer quan es va fer la rambla del Raval. A la inauguració hi ha assistit la regidora de Ciuta Vella, Gala Pin, qui ha valorat que la placa estigui situada en aquest barri perquè serveix “per recuperar la memòria anarcosindicalista del Raval. Si algun barri simbolitza la rosa de foc a Barcelona és aquest barri”. També Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, s’hi ha referit. Ha assenyalat que Pestaña “és un dels referents més importants que hi ha en la cultura política de l’esquerra dels anys 20 i 30 d’aquesta ciutat”.
Precisament l’activista també té un reconeixement a la plaça d’Àngel Pestaña a la Prosperitat. Aquest ha esdevingut el cor del barri, un espai que concentra molta vida al carrer i on es programen desenes d’activitats.
Qui va ser Àngel Pestaña
Va néixer a Ponferrada, provincia de Lleó, el 1886. Va ser el fundador del Partit Sindicalista i una de les figures més importants de l’anarcosindicalisme del segle XX, com es destaca en la placa. També va ser un dels líders més importants al sindicat Confederació Nacional del Treball (CNT) entre 1914 i 1936. Fins i tot va ser el director del diari Solidaritat Obrera i va participar en els debats de la III Internacional a Moscou. També va entrevistar-se amb el físic alemany Albert Einstein. De la seva carrera en destaquen les abundants publicacions que va escriure dedicades a la política i a la teoria sindical. Pestaña va morir a Barcelona l’any 1937.
Actes de la Primavera Republicana
La inauguració de la placa s’emmarca dins de la Primavera Republicana, una setmana en què s’han programat diferents actes, com un festival de cinema, concerts i estrenes de plaques de la memòria històrica dedicada a personatges destacats del republicanisme. El darrer acte que s’ha celebrat en aquest context ha estat la inauguració del carrer que du el nom de Pepe Rubianes a la Barceloneta. El carrer de l’Almirall Cervera ha passat a tenir el nom de l’artista i humorista galaicocatalà, barri on Rubianes va viure durant anys.