La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ja va advertir al novembre que una de les possibilitats que preveu l’Ajuntament és deixar de pagar el deute de les famílies; és l’única manera que tenen les energètiques per recuperar els impagaments. Per això, tres dies abans que acabi el termini sense resultats, Ortiz adverteix que “s’hauran de prendre mesures” per collar les energètiques.

El document consensuat per Generalitat i ens locals preveu que les empreses abonin -com a mínim- el 50 % del cost de la pobresa energètica; és a dir, els impagaments dels usuaris i el que costa activar els serveis socials quan hi ha casos de vulnerabilitat.

Un estira-i-arronsa doblement tens

A Barcelona, la tensió entre l’Ajuntament i les elèctriques va més enllà del conveni. Al febrer el govern municipal va treure a concurs el contracte per subministrar l’electricitat municipal, tot posant com a requisit que per optar-hi calia haver firmat el conveni. Endesa i Gas Natural Fenosa hi van recórrer i el tribunal de contractes públics el va impugnar. Fins que es faci un nou concurs, l’Ajuntament ha hagut de fer un contracte pont, de tres mesos prorrogables a tres mesos més.