En una reunió que ha estat breu, s’ha decidit que no calia celebrar un nou ple. D’aquesta manera, i sempre que Junts pel Sí no presenti un candidat alternatiu a Mas, es convocaran eleccions de manera automàtica a partir del 10 de gener, quan s’esgotarà el termini per investir nou president. Sí que s’ha optat, en canvi, per fixar per a aquest dijous una sessió amb un únic punt: la designació oficial de vuit senadors.

Mentrestant, la CUP proposa que el líder republicà Oriol Junqueras sigui president per evitar eleccions al març. Així ho ha dit la diputada cupaire Anna Gabriel en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què ha assegurat que si Junts pel Sí canvia el candidat a la presidència per algú d’ERC hi haurà govern. Amb Junqueras al capdavant -ha dit- també s’obtindria el suport d’altres formacions polítiques amb representació al Parlament, com el de Catalunya Sí que es Pot. Gabriel ha fet aquestes declaracions l’endemà del “no” definitu de la CUP a Artur Mas, i amb unes eleccions al març com a escenari més probable. La formació anticapitalista insisteix que ara li toca a Junts pel Sí moure fitxa. En el consell polític d’aquest cap de setmana, el “no” només es va imposar per sis vots d’entre les 67 persones que tenien dret a decidir. També hi va haver una abstenció.

Mas i CDC carreguen contra la CUP

A l’entrada de la reunió de l’executiva de Convergència Democràtica d’aquest dilluns, el president en funcions, Artur Mas, ha dit que està “tranquil·líssim” i “amb ganes de lluitar, de plantar cara als poders de Madrid que sempre han intentat que aquest país no pougués tirar endavant, però també amb ganes de plantar cara a alguns d’aquí que posen les coses excessivament difícils en el moment que les podíem tenir més fàcils”.

Convergència ha acusat la CUP de passivitat i d’immaduresa, i els fa responsables del fracàs de les negociacions. Els convergents asseguren que han fet un gran esforç per mirar d’aconseguir l’acord i descarten proposar un altre candidat a la presidència de la Generalitat que no sigui Artur Mas, tal com demana la CUP.

ERC demana continuar negociant

Per la seva banda, ERC ha volgut fer una crida a la responsabilitat a CDC i la CUP i els ha demanat que tornin a la taula de negociació mentre encara hi hagi temps per arribar a un acord. El líder republicà, Oriol Junqueras, ha assegurat que, tot i ser difícil, “estem convençuts que l’acord és possible i necessari” i que és millor que entrar en un nou escenari ple d’incerteses. “No hi ha cap garantia –ha dit- que unes noves eleccions al mes de març dibuixin un escenari més governable que l’actual”.

Junqueras no ha concretat, però, quin ha de ser el desllorigador de l’acord i, sobre la possibilitat que ell mateix pugui ser una alternativa a la candidatura de Mas, només ha apuntat que ERC serà “lleial” als compromisos assolits dins la coalició de Junts pel Sí. Això sí, demana que tothom “sigui lleial” al país.