Seixanta-set membres de la CUP s'han encarregat avui de desfer l'empat de l'assemblea d'ara fa una setmana. Sobre la taula del consell polític hi havia sis propostes per resoldre la investidura. Després de quatre hores de debat, en la primera ronda de votacions ja s'han imposat dues opcions que tenien en comú la negativa a Artur Mas. L'últim serrell era decidir com s'articularà el 'no' en un possible ple d'investidura: serà amb l'abstenció dels 10 diputats de la CUP, que avui no tenien dret a vot. Per a l'esquerra anticapitalista, el nou escenari, abans de desembocar en noves eleccions, és sobretot un emplaçament a l'altra part i ha reivindicat que ells ja han cedit en la resta de l'acord amb Junts pel Sí, que incloïa el pla de xoc, el procés constituent i la ruptura amb l'Estat. GABRIELA SERRA, diputada de la CUP "Nosaltres hem mogut fitxa en els altres tres espais i en aquest tocava també moure fitxa a ells. És la fitxa que no han mogut i perquè quedi clar, la fitxa es diu Artur Mas." / "Ens han tancat l'escenari amb Mas o març. Nosaltres continuem dient que el Mas o març no és la solució." Per a la CUP, la pilota canvia un altre cop de teulada i insisteixen que encara queda temps perquè el president Mas faci un gest a favor de la continuïtat del procés, que no donen per mort. SERGI SALADIÉ, diputat de la CUP "Si el president Mas va dir que ell no seria obstacle per avançar cap a la independència, és el moment de demostrar-ho avui, o almenys durant aquesta setmana." Si es produeix el pas enrere de Mas, la CUP ja ha avançat que està disposada a facilitar la investidura d'un altre candidat. Però si finalment hi ha eleccions, torna a apuntar. GABRIELA SERRA, diputada de la CUP "Seria la conseqüència de l'immobilisme de qui avui té la carta a la mà per definir com ha d'acabar això." A la sortida de la reunió, les cares i els gestos d'alguns assistents reflectien la tensió interna que ha viscut la CUP al llarg dels últims tres mesos i que avui ha culminat amb una decisió, ara sí, definitiva.

La reunió ha començat passades les 10 h al  Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” de les Corts i s’ha allargat durant més de quatre hores, a porta tancada. Sobre la taula hi havia les dues propostes del secretariat nacional de la CUP (una que permetia la investidura de Mas i l’altra que no) i quatre més elevades des de les assemblees territorials celebrades ahir. Només s’han aprovat amb la preceptiva majoria absoluta dues d’aquestes sis propostes, les dues contràries a investir Mas. La del secretariat s’ha aprovat amb 36 vots a favor, 30 en contra i una abstenció. L’opció C plantejada des de les assemblees, per 34 vots a favor, 30 en contra i tres abstencions. Una opció D que preveia donar llibertat de vot als diputats ha estat descartada sense cap vot a favor.

En una votació final, el consell ha decidit que, en cas que el debat d’investidura d’Artur Mas arribés a celebrar-se, els 10 diputats de la CUP s’abstindrien.

“Esperem propostes que no es tanquin en Mas o març”

En una roda de premsa juntament amb dos membres del secretariat nacional, la diputada Gabriela Serra ha explicat que “el procés no va començar el 27-S ni s’acaba avui” i ha insistit que la pilota és ara a la teulada de Junts pel Sí: “nosaltres ja ho hem posat tot sobre la taula” i “encara hi ha temps per moure peça”, ha dit. El diputat Sergi Saladié ha deixat clar que “amb un altre candidat aquesta setmana, podem seguir avançant cap a la independència” i ha advertit que “aquesta setmana el pressing CUP caurà cap a una altra banda”. Serra ha assegurat que “el resultat no ens agrada perquè ens ha obligat a votar sobre un escenari que no volíem” i que, per això, “hem decidit canviar la coreografia”.

Els representants de la CUP també han estat contundents a defensar el procés dut a terme en el si de la seva organització per prendre aquesta decisió. “Qui ha volgut posar-nos en un atzucac s’ha equivocat: estem convençuts que ho hem fet el millor que ho podíem fer”, ha dit Gabriela Serra. La diputada ha respost la pregunta d’un periodista dient que  “si els espanyolistes estan contents, és una mica macabre, però no crec que tots els independentistes que van votar el 27-S no sàpiguen valorar tot l’esforç que hem fet”.

Les disculpes corren per la xarxa

Les primeres reaccions a la decisió de la CUP no s’han fet esperar i, de fet, a Twitter, han estat prèvies a la celebració d’aquesta roda de premsa. El president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha demanat disculpes per haver demanat el vot per a qualsevol opció independentista el 27-S. En un tweet que ha estat repiulat per milers de persones en pocs minuts, Sànchez ha afegit que s’ha de construir de nou el projecte d’unitat.

En un sentit similar s’ha pronunciat l’expresidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ara presidenta del Parlament: “Sempre he pensat que al final la CUP ajudaria a fer realitat el mandat democràtic del 27-S. No ha estat així. Em vaig equivocar i molt.” De la seva banda, Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha piulat que el procés és de la majoria del poble català i que l’objectiu comú, ha dit, està per sobre les diferències.

També hi ha hagut qui, des de dins de la CUP, ha demanat disculpes pel resultat de la votació d’avui. Ha estat l’alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, per qui “la CUP no ha estat a l’altura del moment”. Representants d’altres assemblees territorials que eren favorables a la investidura d’Artur Mas en aquestes circumstàncies, sobretot les de l’interior del país, també han reconegut a Twitter que les seves tesis han estat derrotades.

Més enllà de la CUP i de Junts pel Sí, que encara no s’ha pronunciat oficialment sobre la negativa a investir Artur Mas, la resta de forces polítiques han dit la seva també a través de Twitter.

En declaracions als mitjans de comunicació, Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, ha considerat que aquesta resolució de la CUP aboca el país a unes noves eleccions, cosa que veu millor que la legislatura que hauríem viscut amb un pacte independentista. I des del PSC, la secretària d’Organització, Assumpta Escarp, creu que és un fracàs d’Artur Mas, i el fruit d’un error en la lectura dels resultats del 27-S.