El ple ordinari corresponent al mes de juny tindrà com a protagonista Maria Assumpció Vilà, que novament serà nomenada síndica de greuges de Barcelona perquè exerceixi el càrrec els pròxims cinc anys. Ja ho ha estat fent des de 2010. El nom de Vilà el proposarà el govern municipal després d’un període de consultes amb els grups de l’oposició. De fet, que s’hagi fet el pas de portar al ple aquesta designació fa pensar que Colau ja té assegurada una majoria àmplia per aprovar-la. Calen dues terceres parts del ple, 27 regidors, per tirar endavant aquesta votació. Vilà va ser també la persona que va rebre més vots en el procés participatiu que es va dur a terme el primer trimestre de l’any i en què es van presentar cinc candidats. La votació i el debat es farà al tram final del plenari.
Abans, en la part d’impuls i control al govern, Ciutadans demanarà la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió de Barcelona Regional. La formació taronja vol aclarir possibles irregularitats en els comptes i en els contractes que es van fer entre els anys 2009 i 2015. La gestió d’aquesta agència de desenvolupament urbà està en el punt de mira des que el govern municipal actual va fer públics els resultats d’una auditoria que certificava que en el mandat anterior hi van haver despeses sense justificar per valor de dos milions d’euros. El consell d’administració de Barcelona Regional ja va acordar enviar aquesta auditoria a la fiscalia per si volia emprendre accions. Una fiscalia que, de fet, ja investigava aquesta agència per dos contractes atorgats en el mandat de CiU.
També en la part de propostes d’acord dels grups, la formació nacionalista reclamarà a l’executiu municipal que liciti les obres de reforma de la Diagonal entre el passeig de Gràcia i el de Sant Joan, seguint el patró del tram reformat en el mandat anterior. Els convergents demanaran, a més, que els treballs puguin començar l’estiu de l’any que ve. Caldrà veure quin suport rebrà aquesta proposta, i més tenint en compte que el govern ja ha dit que la remodelació està condicionada a la connexió del tramvia. Una infraestructura que CiU ja ha dit que no vol de totes totes.
El debat polític entorn el govern de coalició entre Barcelona en Comú i el PSC està assegurat amb la proposta d’acord que presenta el PP. Els populars volen que el ple constati que el nou cartipàs no respon a les necessitats d’organització municipal i que no està definit d’acord amb les prioritats de Barcelona. Tot plegat, una mena de reprovació encoberta al nou govern bipartit amb què el grup conservador vol posar a prova també ERC i la CUP, que s’han mostrat molt crítics amb l’executiu, ja que els seus vots poden ser clau perquè aquesta proposta s’aprovi.
A la part executiva, el govern porta a votació un plec d’11 expedients relacionats amb la política d’habitatge. En concret, es tracta de diversos expedients per facilitar la construcció de 747 nous habitatges públics en règim de lloguer social i lloguer dotacional per part del Patronat Municipal d’Habitatge. Amb quatre d’aquests punts es desencallarà la construcció d’habitatges dotacionals, un equipament sanitari i una escola bressol previstos a l’Illa Germanetes, a la Nova Esquerra de l’Eixample.
El plenari també ha d’aprovar avui atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a títol pòstum a Johan Cruyff, que va ser jugador i entrenador del FCBarcelona i que va morir el mes de març passat. A la Comissió de Drets Socials, la setmana passada, la proposta va rebre un primer vistiplau per part de tots els grups menys la CUP. El govern justifica l’atorgament d’aquesta medalla perquè consideren Cruyff com un símbol del futbol mundial compromès amb Barcelona i estretament vinculat a l’esport com a eina d’inclusió social.
Durant el ple, ERC demanarà impulsar un pla d’actuacions sobre l’activitat turística a Barcelona que inclou, entre d’altres, posar fi als pisos turístics il·legals en el termini d’un any i augmentar el nombre d’inspectors. A més, els republicans volen crear una nova taxa per a les organitzacions amb ànim de lucre que basin el negoci en l’ús intensiu de l’espai públic, així com una taxa per als autobusos discrecionals que vulguin accedir al centre de la ciutat. De la seva banda, la CUP porta al ple una proposta que insta el Departament d’Interior a tramitar les sancions contra els sis agents dels Mossos d’Esquadra condemnats en l’anomenat cas Benítez, del Raval. La CUP demana també que Interior els aparti del cos de la policia catalana.