El Parlament s’ha pronunciat: destitueix De Alfonso com a cap de l’Oficina Antifrau. Amb 121 vots a favor ha tirat endavant la mesura, que només ha comptat amb els 11 vots contraris del Partit Popular. La cambra considera que De Alfonso va cometre una negligència greu a l’hora de complir les obligacions del càrrec i l’acusen d’haver utilitzat la institució per generar frau, precisament allò contra la qual es va crear. Junts pel Sí considera que s’ha fet un ús partidista i polític de la institució. Ciutadans, en canvi, creu que ha quedat en entredit la independència de l’oficina. El PSC ha afirmat que les converses demostren que De Alfonso no és independent, mentre Catalunya Sí que es Pot aposta per triar amb cura qui serà el seu substitut.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha insistit, per la seva banda, que la gravació il·legal de les converses és l’únic delicte que ha quedat demostrat amb la filtració al rotatiu ‘Público’.

Més enllà de la destitució d’aquest dimecres, el diari ‘Público’ ha filtrat un nou fragment de la conversa entre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso en què parlen sobre Xavier Trias i el suposat compte que tenia a l’estranger. A l’àudio, el cap de l’Oficina Antifrau fa referència un moment al germà del ministre.

Tot i que només l’anomena pel nom i no pel cognom, ‘Público’ considera que es tracta del president del Grup Municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz. I De Alfonso diu que no és recomanable que se’ls vegi junts, tot i reconèixer haver-s’hi reunit: “Demà ens veu algú, i ja sabem com funciona”, apunta. La conversa es va produir el 16 d’octubre de 2014, poques setmanes abans del 9-N. És una de les moltes que per ara han transcendit. L’actual ministre de l’Interior en funcions no haurà de comparèixer, però, al Congrés per donar explicacions, ja que, ahir, la mesa formada pel PP, el PSOE i Ciutadans s’hi va posicionar en contra.

C’s va avisar que un cop es constitueixin de nou les cambres ara dissoltes demanarà que el ministre en funcions reti comptes. Convergència, per la seva banda, ja ha anunciat que es querellarà contra Fernández Díaz per aquest cas. La formació l’acusa d’un delicte d’injúries, calúmnies, revelació de secrets i atemptat contra l’autoritat i no descarta ampliar la denúncia i sumar-hi més noms en funció de les noves filtracions que vagin apareixent. En el capítol fet públic ahir es parlava d’un document que De Alfonso atorgava al ministre i que donava una via jurídica per investigar moviments bancaris del govern municipal, amb relació als comptes ficticis a Suïssa de l’exalcalde Xavier Trias. Fernández Díaz ha assegurat, però, que la querella de CDC no tindrà recorregut perquè es basa en una prova que creu que el jutge considerarà nul·la perquè és una filtració.