El Víctor i el Ferriol són els impulsors de The Catalan Project, una plataforma digital que recull idees per decidir com serà la Catalunya del futur. Aquí ja s'han penjat més de 500 arguments que volen posar llum sobre temes vinculats amb la independència. FERRIOL TUGUES, impulsor de The Catalan Projects "Per poder influir després en les decisions futures que pugui tenir la gent i poder inspirar altres de dir: 'jo vull canviar en aquest sentit el país i vull que el meu país sigui un millor lloc per viure i la independència és una oportunitat per aconseguir-ho'." Aquesta iniciativa tira endavant amb el suport d'una vintena de col·laboradors. El Xevi n'és un. Ell té un estudi de so i aquí editen tots els vídeos que després pengen a la xarxa. És el seu granet de sorra al projecte. XEVI MASIP, postproducció de so "Gent implicada que controla molt en el seu mitjà, en el meu cas que faig disseny de so, i que desinteresadament s'han implicat en el projecte i han sumat." The Catalan Project té com a punt de partida la independència, però primer s'ha de celebrar la consulta. I encara falta. Aquest compte enrere és una aplicació mòbil que acaba de sortir, aprofitant el context polític. ORIOL MARIMÓN-CLOS, director de Mobisfera "Per intentar donar resposta a alguna cosa que s'està coent al carrer, avui en dia vas a fer un cafè, agafes el metro, el bus, i és un tema que està en boca de tothom. Els que ens dediquem a coses d'aquestes si tenim l'oportunitat de fer-ho, ho fem." L'aplicació, que també aglutina tots els tuits que es publiquen amb l'etiqueta 9N-2014, ja té més de 2.000 descàrregues per a Android i aviat sortirà la versió per iTunes.

Ara que hi ha pregunta, The Catalan Project té centenars de respostes. Aquesta plataforma web ha recollit idees amb l’objectiu “de començar a definir el futur”, com explica un dels impulsors, Ferriol Tugues. Una xifra que creix cada dia gràcies a la participació de la gent. Tugues assegura que la campanya ja ha començat i que “són molts els catalans que volen respostes”. No només per esvair pors, sinó per saber com serà la Catalunya a partir de la independència, diu.

The Catalan Project convida els catalans a respondre a través d’aquesta plataforma que valora la intel·ligència col·lectiva. La independència com a punt de partida, la participació de la gent com a principi bàsic per crear un país i les noves tecnologies com a eina per donar veu a tothom. Aquestes són les bases del projecte del Ferriol i el Víctor Fortunado, l’altre impulsor. Un espai creat per donar la paraula a la gent i posar-la al centre del debat.

Com a totes les xarxes socials, en aquesta hi ha dos tipus d’usuaris: els que publiquen i els que llegeixen. El projecte, que no té afany de lucre, s’ha plantejat com una “start-up”, en què la innovació és un dels principals valors per a l’èxit de la iniciativa. En aquesta línia de “pensar diferent” s’ha fet el projecte de micromecenatge a través de Verkami posteriorment al llançament del web, que ha de servir per a la producció de nous vídeos. Així ja han aconseguit la recaptació necessària.

Quant falta per al 9-N?

Amb un altre objectiu neix l’app 9N-2014. L’empresa Mobisfera, dedicada a les aplicacions mòbils, ha desenvolupat aquest compte enrere cap al referèndum del 9 de novembre de 2014. L’anunci de la pregunta i la data de la consulta va inspirar l’Oriol Marimón-Clos, director general de Mobisfera.

L’aplicació també incorpora un recull de tots els tuits amb l’etiqueta #9N2014 i l’opció de personalitzar els tuits del compte enrere amb una foto. Tot i que de moment només està disponible per a Android, estan tramitant els permisos perquè aviat estigui també disponible per a sistemes iOS.

A banda, Mobisfera ha aprofitat l’avinentesa per llançar al mercat una altra aplicació que fa el compte enrere del referèndum escocès del setembre de 2014. Sota el nom #Indyres, el “hashtag” més utilitzat a Escòcia per referir-se al referèndum, neix aquesta altra aplicació, que també recull els tuits que es publiquen amb aquesta etiqueta.