Jurament ministres

(ACN/Redacció) Els 22 ministres del nou govern de Pedro Sánchez han promès aquest dimarts els seus càrrecs davant el rei Felip VI. Els membres de l’executiu ho han fet en un acte sobri celebrat al palau de La Zarzuela de Madrid on hi han assistit les principals autoritats de l’estat, encapçalades pels presidents del Congrés i el Senat, el CGPJ i el Tribunal Constitucional. La fórmula protocolària utilitzada pels representants del PSOE i Sumar ha sigut la mateixa, prometent el càrrec “per consciència i honor” i amb “lleialtat al rei”.

La cerimònia, que ha començat amb els juraments de les quatre vicepresidentes i ha continuat amb la resta de càrrecs, s’ha celebrat sense la presència de símbols religiosos.

Un cop ha acabat l’acte, els membres del nou executiu han saludat, un per un, el cap de l’estat i han posat en una foto de família. Posteriorment, han mantingut una breu conversa amb el rei Felip VI. Els nous ministres tenien previst desplaçar-se a continuació fins a les seus dels ministeris per fer el tradicional intercanvi de carteres amb els seus predecessors. El procés de formació del nou govern posarà fi a la celebració de la primera reunió del Consell de Ministres del nou executiu de Pedro Sánchez.

22 ministeris amb 12 dones al capdavant

El nou govern de coalició està format per 22 ministeris, 12 dels quals ocupats per dones, amb Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera repetint com a vicepresidències d’Economia, Treball i Transició Ecològica, respectivament, i amb la incorporació de María Jesús Montero com a vicepresidenta quarta d’Hisenda. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, continua al càrrec i incorpora també Justícia.

L’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu és el nou ministre d’Indústria, i Sumar disposa de cinc carteres, amb el també català Ernest Urtasun a Cultura, Mónica García a Sanitat, Sira Rego a Infància i Joventut i Ana Redondo a Igualtat. El PSOE recupera el Ministeri d’Igualtat, que ocuparà Elma Saiz. La ministra d’Educació, Pilar Alegría, serà també portaveu del govern, un dels càrrecs amb més visibilitat, en ser l’encarregada d’explicar les decisions de l’executiu en la reunió setmanal del govern.