La reunió del rei Felip VI i Jaume Collboni al Palauet Albéniz, la primera audiència d’un alcalde de Barcelona amb la Casa Reial en 17 anys, ha generat tota mena de reaccions entre els grups municipals. Des de Barcelona en Comú, l’han situat en el marc de la normalitat institucional. Ara bé, Jordi Martí, ha volgut recordar a Collboni que “Barcelona és majoritàriament republicana” i creu que “no se n’hauria d’oblidar”. El portaveu dels comuns ha dit que “si Collboni es vol veure amb el rei doncs molt bé”. Això sí, ha afirmat que no sap “quines millores pot suposar per a Barcelona aquesta trobada”.

Un dels grups municipals més crítics amb l’audiència al Palauet Albéniz ha estat ERC. La portaveu dels republicans, Elisenda Alamany, ha assegurat que “feia 17 anys que un alcalde no feia agenollar Barcelona davant d’un Borbó” i ha afegit que en aquest cas, el monarca té un pare “tacat per la corrupció”.

Les relacions tenses de Colau amb la monarquia

Durant les tenses relacions que va mantenir la fins fa mesos alcaldessa, Ada Colau, amb el monarca —a qui va plantar en salutacions oficials com el del Mobile World Congress— va ser el mateix Collboni qui va mantenir els vincles més institucionals amb la Casa Reial en el paper de primer tinent d’alcalde. De fet, quan era número dos de l’Ajuntament, Collboni va anar alguna vegada a La Zarzuela —sense publicitat mediàtica.