Del 27 al 29 d’abril se celebra la 8a Conferència Europea de Ciutats i Pobles Sostenibles, titulada “Acció transformadora: el potencial d’Europa”, a Bilbao. Està previst que hi participin més de 800 assistents, amb més de 50 alcaldes de tot el continent. La conferència està organitzada per l’ICLEI – Governs Locals per la Sostenibilitat i posa el focus en la necessitat urgent d’actuar per part dels governs locals per canviar pràctiques insostenibles i donar forma al futur europeu. L’esdeveniment es basa en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i l’Acord de París adoptat per 195 països a la Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP21).

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, acompanyada de la comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, ha participat en la sessió d’alcaldes i alcaldesses, així com també en el subplenari Ciutats i Innovació. Els participants han exigit a la Unió Europea que no faci passos enrere pel que fa a legislació ambiental i han avançat la proposta de TTIP (tractat de lliure comerç) entre la UE i els Estats Units, que encara s’està debatent.

Barcelona ha signat la Declaració Basca, un document que reconeix la necessitat d’una transformació tecnològica, socioeconòmica i cultural, per garantir la qualitat de vida de la ciutadania alhora que es respecten els límits dels ecosistemes locals. En la seva intervenció, Sanz ha remarcat que les ciutats tenen la responsabilitat d’impulsar polítiques i programes en favor de la sostenibilitat local i global, i que “totes les actuacions municipals han d’incorporar criteris socials i ambientals”. També ha destacat que un dels objectius de les polítiques mediambientals de Barcelona, i d’alguns dels programes municipals com el Programa ajuntament + sostenible, és que l’Ajuntament sigui més eficient i productiu a través de la innovació, la creativitat i el talent.