Durant la diada de Sant Jordi, els barcelonins i barcelonines poden visitar les dependències de la casa consistorial i fer recorreguts comentats per personatges històrics a través de les diferents sales, com el Saló de Cròniques, el Saló del Bon Govern, el Saló de Cent, el despatx de l’alcaldessa o el Saló de la Reina Regent, on se celebren els plens. Fan de guies personatges històrics de la ciutat com el cronista del segle XIV Ramon Muntaner, que comenta les pintures de Josep M. Sert al Saló de cròniques al·lusives a les campanyes dels almogàvers a Grècia, o els consellers Joan Fivaller i Rafael Casanova, que relaten la història del Saló de Cent. La música d’un clavicèmbal amenitza la visita als salons de la Ciutat i de Carles III.

Al pati de l’Ajuntament hi ha, un any més, unes parades que venen roses i destinen els beneficis a entitats solidàries com la Fundació Uszheimer per a malalties neurodegeneratives, l’associació de nens amb càncer AFANOC, l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) i l’Associació Catalana per al Parkinson (ACAP). Així mateix, al llarg del dia s’han programat activitats infantils com l’espectacle de titelles ‘La llegenda de Sant Jordi’, a càrrec de la Companyia de Titelles Sebastià Vergés, a les 11, les 12.30, les 16 i les 18 h (amb una durada de 45′ i un taller posterior de mitja hora).

La llibreria de l’Ajuntament és a la Sala Ciutat i allà es poden comprar les novetats o qualsevol títol del catàleg de Barcelona Llibres. Aquesta sala s’ha remodelat per la llibreria per fer-la més útil per als usuaris, ampliant-ne el fons editorial disponible i creant-hi zones amb temàtiques concretes. A la part de dalt hi ha el nou Altell Il·lustrat, un espai per a intervencions gràfiques de gran format creades per il·lustradors, amb la ciutat com a nexe. Aquestes intervencions, seleccionades per un comitè específic, es faran dos cops l’any, per Sant Jordi i per la Mercè, i romandran exposades la resta del temps. Per a la primera intervenció s’ha triat Maria Corte, una il·lustradora que, tot i tenir una trajectòria prou sòlida, encara es troba en la fase emergent de la seva carrera.