Els republicans feia dies que esperaven que Carme Forcadell fes el pas: si ella volia, repetiria com a presidenta de la cambra. Però, si no, respectarien la seva decisió. Finalment la número quatre de la llista d’ERC ha optat per no postular-se per al càrrec, tot i que continuarà com a diputada.

“El nou moment polític requereix una figura nova lliure de processos judicials. Deixo el càrrec orgullosa de la feina feta”, ha afirmat Forcadell. Ha defensat que “al Parlament s’ha de poder parlar de tot” i ha advertit que “un cop s’obre la porta a la censura, ja no es pot tancar”. Per això s’ha mostrat satisfeta per haver-se “mantingut ferma en les obligacions. No ens hem doblegat, no hem cedit”.

Segurament en la decisió hi ha pesat la seva situació judicial. Forcadell acumula diversos càrrecs, per haver permès tramitar les lleis del referèndum i de transitorietat i per haver facilitat el debat i votació de la declaració d’independència. De fet, el 9 de novembre el Tribunal Suprem va decretar per a ella presó sota fiança, però en va sortir l’endemà després de pagar 150.000 euros.

El Suprem va assimilar altres causes que hi havia contra l’exlíder de l’ANC, per les quals havia declarat al TSJC: permetre la creació de la comissió del procés constituent i la tramitació de les lleis de desconnexió.