Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonès i Natàlia Sànchez, el quatre diputats electes de la CUP, han comparegut just després que s’hagi fet públic l’acord entre JxC i ERC per engegar la legislatura. “La CUP Crida Constituent no serà cap impediment perquè es pugui formar una Mesa amb majoria republicana i investir un govern republicà“, ha deixat clar Riera.

Ara bé, recelen que el nou govern pugui tornar “a la pantalla autonòmica” i recorden que el seu compromís és “materialitzar el mandat de l’1 d’octubre i la república catalana”. Consideren que això només és factible per la via unilateral, desobeint la Constitució espanyola, per això insten Junts per Catalunya i Esquerra a “comprometre’s amb la unilateralitat”.

Els cupaires asseguren que per ells no és prioritari formar part de la Mesa o tenir un grup parlamentari propi. En aquesta línia, adverteixen que no seran “moneda de canvi de cap acord polític“, per tant, no donarien suport a cap programa que no inclogui construir la república, encara que fos a canvi de cap benefici parlamentari. També han deixat clar que no contribuiran a un avançament electoral.