D’aquí a una setmana, el 17 de gener, començarà a caminar la dotzena legislatura al Parlament de Catalunya. Els dos grans partits independentistes, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, han tancat un acord sobre la formació de la Mesa. Per tant, descarten bloquejar la constitució de la cambra, una possibilitat que s’havia arribat a plantejar en algun moment.

Segons han avançat a primera hora RAC1 i Catalunya Ràdio i ha confirmat després Puigdemont al seu compte d’Instagram, Carles Puigdemont i Marta Rovira van tancar l’acord aquest dimarts a la nit en una trobada a Brussel·les i es preveu que les dues formacions el facin públic en les properes hores. Han decidit descartar l’entrada de Catalunya en Comú a la Mesa del Parlament i garantir-hi la majoria independentista. Queda per tancar qui presidirà la cambra, però es preveu que sigui algun diputat d’ERC.

Acord ? #RepúblicaCatalana

A post shared by Carles Puigdemont (@carlespuigdemont) on

Una investidura telemàtica o delegada

Les dues formacions també estan treballen per fer efectiva la investidura de Carles Puigdemont. Una investidura que es faria a distància, perquè el candidat descarta tornar a Catalunya abans de ser president de la Generalitat. Puigdemont proposa dues opcions: o bé intervenir en el debat d’investidura a través d’una videoconferència o bé delegar el seu discurs en un tercer, presumiblement un altre diputat de JxC.

Fonts de l’entorn d’Esquerra Republicana expliquen que ara s’estan estudiant les fórmules per fer viable l’acord. Dilluns, els republicans van avançar que ho deixaven a mans dels lletrats de la cambra.

El ple del 17-G, convocat

La legislatura arrencarà formalment el 17 de gener. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres el reial decret amb què convoca la sessió constitutiva de dimecres, que tindrà lloc a les 11 del matí. La convocatòria del primer ple de la legislatura és competència del president de la Generalitat en funcions, però, tenint en compte que Carles Puigdemont va ser destituït en aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha estat Mariano Rajoy qui ha convocat la sessió. El Diari Oficial de la Generalitat també en publica el reial decret.