Els serveis jurídics del Parlament de Catalunya estan estudiant si una investidura telemàtica, amb Carles Puigdemont intervenint des de Brussel·les, o bé a través de videoconferència, o delegant el discurs en un altre diputat, podria encaixar amb el reglament de la cambra. De moment, no han emès cap informe, però en la primera trobada que han mantingut s’inclinen per establir que el candidat ha d’estar físicament present durant la sessió.

Els lletrats veuen poc viable que una investidura a distància encaixi amb el reglament del Parlament ni la Llei de la presidència de la Generalitat, que estableixen que el candidat haurà de “presentar davant el ple el seu programa de govern i aconseguir la confiança” dels diputats. També creuen que la particularitat de la sessió d’investidura fa que sigui difícil aplicar l’article 83.1 del reglament, que permet delegar la intervenció d’un diputat en un altre.

El Govern espanyol també encarrega un informe

Davant la hipòtesi que Junts per Catalunya proposi investir Puigdemont malgrat no ser a l’hemicicle, el Govern espanyol també ha analitzat a fons el reglament del Parlament i conclou que aquesta opció no hi té cabuda. Argumenta que el reglament no preveu la possibilitat de presentar el programa de govern a distància, tenint en compte el caràcter personalíssim de la intervenció.

L’informe afegeix que, segons l’article 73.2 de l’Estatut d’Autonomia, el Parlament pot requerir en qualsevol moment la presència del president i els membres del govern, i per això no entén que el president pugui demanar la investidura sense estar present a la cambra.