Els edificis afectats són els que estan situats al carrer de Sant Pere Més Alt, 13b, 15 i 17 i al carrer d’Amadeu Vives, 2-8. Una modificació del Pla General Metropolità aprovada el 2009 permet l’ús hoteler de les finques —la promotora va justificar la importància de disposar d’un hotel com a servei complementari del Palau. La fundació tenia quatre anys per executar-lo, però amb la intervenció judicial al Palau, i vistes les discrepàncies en el projecte, la causa que justificava el nou edifici per allotjar turistes va decaure. 

Des del 2010, la voluntat de revocar l’actual qualificació i retornar a la d’equipament està sobre la taula, però cap govern municipal no ha trobat, fins ara, la via legal per fer-ho. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha advertit que el tràmit “s’ha de fer bé i amb màxima seguretat jurídica” i ha justificat la requalificació perquè l’hotel no respon a l’interès general del barri; de fet, la pròpia Fundació del Palau de la Música va negar que necessiti nous allotjaments hotelers a prop.

La Generalitat també hi té coses a dir

El canvi no serà automàtic: el primer pas serà l’aprovació inicial que li haurà de donar la Comissió d’Urbanisme d’aquest setembre. L’últim serà el “sí” de la Generalitat a la comissió mixta que té amb l’Ajuntament. La Generalitat també haurà de decidir què fa amb l’edifici situat al carrer de la Ciutat número 1, en què ara hi té oficines. És una peça clau en el cas de l’hotel del Palau, ja que es va intercanviar la qualificació amb les finques de Sant Pere Més Alt i Amadeu Vives. Per tant, amb els plans del govern municipal, aquest edifici de la Generalitat passarà a ser d’ús residencial.

També hi ha una altra incògnita que caldrà resoldre: Quants diners haurà de pagar l’Ajuntament si els promotors de l’hotel demanen una indemnització per perdre la possibilitat de fer un negoci. A més, les finques perdran valor en limitar-se el seu ús a posar-hi equipaments. En aquest sentit, Sanz ha deixat la porta a comprar o expropiar els edificis en una segona fase: “És una opció”, ha sentenciat.