Incompliment d’acollida del Govern espanyol

El 26 de setembre s’acaba el termini perquè el Govern espanyol compleixi amb el compromís d’acollir 17.337 refugiats, però fins ara només n’han arribat 1.800, i a Barcelona 46. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, denuncia que la realitat dels refugiats a Barcelona és la de les persones que arriben amb els seus mitjans (per l’aeroport, port o carretera) i que el fet que el Govern espanyol “no admeti refugiats no ha frenat, al contrari, l’arribada d’aquestes persones a la ciutat, que no ha parat de créixer”.

Reclamen els diners que arriben de la UE

El mateix 26 de setembre Asens, juntament amb representants de la xarxa de ciutats que reclamen un compromís més ferm del Govern espanyol amb els refugiats, aniran a Madrid i s’entrevistaran amb tots els grups parlamentaris, a més de reclamar una reunió amb la ministra Fátima Báñez. Tots ells recorden que assumeixen les despeses de l’atenció a les persones que hauria de pagar l’estat, que és qui en té competències. De fet, la xifra s’ha disparat amb l’arribada de cada vegada més persones. Dels 90.000 euros que el consistori es va gastar el 2013 en donar algun tipus d’allotjament a refugiats, aquest any s’arribarà al milió i mig d’euros.

Processos d’acollida que s’allarguen

El director del SAIER, Ramon Sanahuja, explica que a principis d’estiu el Govern espanyol va canviar unilateralment els criteris d’admissió al programa estatal d’asil, i que ara els terminis de resolució per decidir si s’admet algú o no s’allarguen fins a tres mesos. “Si els tempos d’allarguen, qui acaba donant recursos a la persona desemparada és l’Ajuntament, perquè són persones i no els podem deixar al carrer”, explica.