Desfilada d'autoritats i cares conegudes que de mica en mica han omplert El Born Centre Cultural. En entrar, però, cap d'ells no s'ha estalviat l'eixordadora escridassada d'un centenar de veïns disconformes amb la gestió del nou espai. Un cop dins, moment per als parlaments, que han tingut un marcat caràcter nacional. Tant l'alcalde com el president de la Generalitat han destacat la importància de recuperar aquest espai simbòlic en el context polític actual. S'inaugurava El Born, però l'acte ha servit per escalfar motors de cara a la Diada de dimecres. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona: "Aquest any no és una diada qualsevol.Barcelona, la capital de Catalunya vol estar al costat de tots els catalans i catalanes que reivindiquen el dret a decidir." ARTUR MAS, president de la Generalitat: "El segle XXI recuperarà la llibertat. Les nostres armes no són li els ganivets ni els fusells, sinó el civisme, l'esperit pacífic i la mobilització." L'acte d'avui estava enfocat a les autoritats, però serà dimecres a partir de les nou del matí quan El Born Centre Cultural s'obrirà al públic en general. Serà aleshores quan el nou Born tornarà a rodar.

Segons Xavier Trias, “som hereus d’aquell context polític, comercial i econòmic de Barcelona, de 1714. I el Born recuperat contribueix a preservar la memòria històrica per a uns moments transcendentals per a Catalunya.” L’alcalde de la ciutat ha agraït la implicació de totes les persones que han treballat per tirar endavant aquest equipament llargament esperat, que és “un exemple de l’audàcia que hem de tenir sempre com a país i com a capital de Catalunya”. Per Xavier Trias, Barcelona és, “com ara fa 300 anys, un centre neuràlgic de la Mediterrània”.

Artur Mas ha animat a perseverar en la lluita per les llibertats, igual que feien els catalans el 1714, amb la diferència que, actualment,“les nostres armes són la democràcia, el civisme, l’esperit pacífic i la mobilització”. Mas, a més, ha fet esment de la Via Catalana, com una forma pròpia d’organització i mobilització ciutadana.

Aquesta inauguració dóna el tret de sortida als actes del Tricentenari a Barcelona. Just després dels parlaments, s’ha fet la representació de l”Auca del Born’, un espectacle escrit i dirigit per Jordi Casanovas que es podrà veure a partir del dia 12 i fins al 28 de setembre, cada dia, a les 20.30 h.