Iniciativa per Catalunya es presenta a aquestes eleccions amb l'objectiu d'aglutinar tots els vots d'esquerres. Joan Herrera s'ha dirigit als indecisos i als votants del PSC decepcionats amb aquest partit. JOAN HERRERA, secretari general d'ICV "Ens adreçarem a la gent que no ens ha votat mai, per dir-los que davant d'una situació d'emergència cal actuar. Volem representar tota la gent que creu en el dret a decidir en relació amb l'estat, però volem representar tota aquella gent que també vol decidir el futur dels seus fills." El candidat ecosocialista assegura que mai fins ara unes eleccions havien estat tan obertes i que es tracta d'uns comicis històrics per a Catalunya. Joan Herrera ha criticat les retallades de Convergència i Unió. Assegura que estan aturant el creixement econòmic i que estan suposant el desmantellament de l'Estat del benestar. JOAN HERRERA, secretari general d'ICV "Dir prou a l'austeritat suïcida. Dir sí a la redistribució, dir sí als estímuls de l'economia. Dir a Rajoy, a Merkel a en Mas, a la Comissió Europea que ja n'hi ha prou." Herrera assegura que Iniciativa és l'única formació capaç d'aturar i de presentar alternatives a aquestes polítiques.

El Consell Nacional d’ICV ha proclamat Joan Herrera candidat amb el 98,6% dels vots, un punt més que en les eleccions de 2010. En les eleccions primàries internes que ha celebrat el partit, Joan Herrera ha rebut 1.887 vots. Només sis militants ecosocialistes hi han votat en contra, 19 ho han fet en blanc i també s’han recollit dos vots nuls.

Herrera s’ha mostrat satisfet d’encapçalar les llistes d’ICV-EUiA, malgrat que sigui en unes circumstàncies molt extraordinàries en què Catalunya “camina cap a un país diferent”. El dirigent ecosocialista ha insistit que, en la nova etapa que s’obri després del 25 de novembre, tan important serà el dret a decidir com la defensa dels drets socials ara amenaçats per les retallades.

Proposta d’esquerres

Per defensar l’estat del benestar, Herrera diu que és imprescindible que l’esquerra tingui un programa clar. En aquest sentit, ha dit que Iniciativa aspira a representar “tots els que creuen que s’han d’acabar les retallades salvatges, als que creuen que l’equitat i la justícia social són un factor clau contra la desigualtat, als que creuen en la redistribució de la riquesa.”

Joan Herrera ha volgut anar més enllà dels seus votants tradicionals per adreçar-se directament als que en altres ocasions han donat suport al PSC. El líder d’ICV ha dit que, ara mateix, l’oferta dels socialistes no convenç el seu propi electorat, perquè anys enrere no van plantar cara a les polítiques neoliberals imposades des d’Europa. Per això ha cridat els antics votants socialistes a donar-li suport “davant d’aquesta situació d’emergència” que viu ara mateix el país.

Les enquestes assenyalen que entre un 35% i un 40% dels electors estan ara mateix indecisos. Segons Herrera, “ni a les primeres eleccions de la democràcia hi havia tanta gent que dubtava”.