De moment, la nova esquerra catalana és només un corrent d’opinió dins del PSC, però els seus impulsors preparen un congrés constituent del nou partit per al 15 de desembre. La idea d’Ernest Maragall és recuperar el nom del Partit Català d’Europa que son germà, Pasqual Maragall, va proposar anys enrere ja abans de deixar la militància al PSC. El distanciament entre Ernest Maragall i l’actual direcció del PSC s’havia anat fent cada cop més evident durant els darrers mesos, fins al punt que aquest diputat va ser l’únic del grup socialista que va donar suport a la resolució del Parlament a favor d’un referèndum d’autodeterminació.

A les bases ideològiques del nou partit, que avui s’han concretat en un document de quatre fulls, hi ha el principi que els catalans tenen dret a un estat propi i també a decidir lliurement com es volen relacionar amb Espanya i Europa. També la defensa d’una alternativa social d’esquerres, en un panorama electoral en què “el nacionalisme conservador surt amb una prima gràcies a l’absència relativa de l’esquerra catalana”. Els impulsors d’aquest manifest volen contribuir a “la refundació de la gran força d’esquerres i genuïnament catalana que avui no existeix”. En tot cas, deixen clar que el nou partit no concorrerà a les eleccions del proper 25 de novembre, perquè ja no hi ha temps per fer els tràmits burocràtics necessaris per presentar-lo.

A més de l’exconseller Maragall, a la reunió d’avui a Can Fabra -que s’ha celebrat a porta tancada- també hi havia Josep Maria Balcells, exdiputat de Ciutadans pel Canvi (CpC), i Joan Solana, exalcalde socialista de Banyoles. L’expresident de CpC, Àlvar Roda, també col·labora amb aquest moviment.