L'impost de béns immobles, l'IBI, el que paga gairebé tothom, es mantindrà el 2013 als mateixos valors que aquest any. A més, el govern conserva les bonificacions de 2012 per a vídues i famílies nombroses i monoparentals. Com a novetat, les famílies amb dues persones a l'atur podran ajornar l'impost sense interessos fins que una trobi feina. L'IBI per a pàrquings petits i mitjans es rebaixarà al tipus general, cosa que beneficiarà 12.000 famílies i 1.500 aparcaments comercials. El govern també congela l'impost sobre vehicles, que es va rebaixar el 2012, i el d'activitats econòmiques. En aquest últim, es manté la bonificació del 20% per a empreses que incrementin la plantilla un 10% amb contractes indefinits. Una bonificació a la qual s'han acollit 38 empreses aquest any. Per últim, i tal com ja s'ha anunciat recentment, el govern eliminarà la plusvàlua en famílies que hagin de lliurar el pis al banc perquè no poden pagar la hipoteca. A partir de l'any vinent, una de les taxes municipals més conegudes, la que paguen els conductors al dipòsit municipal quan la grua els retira el vehicle, pujarà un cinc per cent. Això vol dir que quedarà en 155 euros. Tot i l'augment, cal dir que aquest 2012 es paga tres euros menys que l'any passat. A més, el consistori proposa algunes taxes noves. Una per als conductors que no hagin superat un control d'alcoholèmia o drogues i vulguin repetir la prova. El cost d'aquest segon test serà de 232 euros en el cas de l'alcohol i 272 per a les drogues. Una altre recàrrec afecta els casaments civils. S'abonaran 70 euros per als serveis administratius. A més, es pagaran 350 euros per celebrar la cerimònia al Saló de Cent de l'Ajuntament, i 50 euros si es fa en una de les sales de districte. Pel que fa els informes d'arrelament i reagrupament per a les persones immigrades es cobraran 15 i 20 euros respectivament. També s'incorpora una nova taxa per als caixers automàtics situats en una façana perquè ocupen l'espai públic. I un altre recàrrec per a aquells que utilitzin amb finalitat comercial la marca Barcelona. Hauran de pagar, cada any, 740 euros. A aquestes taxes s'hi ha d'afegir un nou impost per als organitzadors de grans esdeveniments, com ara festivals o cites esportives, que requereixin un desplegament extra de la Guàrdia Urbana o dels serveis de neteja municipals. El consistori vol traslladar-los aquesta despesa. Amb tot plegat l'Ajuntament vol recaptar cinc milions d'euros. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Aquest govern vol fer una crida, una crida responsable, una crida a la mà estesa, una crida a un consens de ciutat, a un pacte de ciutat per tirar endavant una proposta d'ordenances fiscals que estem convençuts que dóna resposta a les necessitats socials i a les necessitats econòmiques que en aquests moments té avui plantejades la ciutat."

La tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha estat l’encarregada de presentar aquest dijous el projecte d’ordenances fiscals de l’Ajuntament. La proposta preveu mantenir el 2013, sense variacions, els tipus impositius per als impostos, com el que s’aplica als vehicles. També s’eliminarà la plusvàlua en els casos de les famílies que sofreixin una execució hipotecària, és a dir, que hagin d’entregar el seu pis al banc perquè no poden fer front a la hipoteca. L’objectiu del consistori és evitar que els ciutadans notin els efectes de la crisi.

L’IBI es manté

Entre els impostos que es mantindran sense variacions destaca l’IBI,  l’impost per a béns immobles que paguen gairebé tots els ciutadans. En aquest sentit, també es mantindran les bonificacions especials que s’apliquen a vídues, famílies nombroses i monoparentals. Pel que fa als aparcament, l’Ajuntament ha decidit respectar el compromís amb què va arribar amb el grup municipal del PP i revisarà el llindar amb el qual es graven els béns immobles, especialment els aparcament. Així, 1.500 aparcaments privats passaran a tributar a règim general i es rebaixarà l’IBI de 12.000 pàrquings.

El consistori vol fer més fàcil el pagament de les taxes als ciutadans i, per això, proposa subvencionar i ajornar el pagament de l’IBI, sense aplicar cap tipus d’interès a aquelles famílies en les quals els dos membres estiguin a l’atur.

S’actualitzen algunes taxes i se’n creen de noves

L’Ajuntament ha decidit revisar i actualitzar algunes taxes com la de la grua municipal, que s’apujarà un 5%. El projecte d’ordenances fiscals del consistori també preveu la creació de sis taxes noves.

Una de les que es crearan és la taxa de casaments. Es cobrarà 350 euros a les parelles que es vulguin casar al Saló de Cent. La tinent d’alcalde ha explicat que aquesta és una taxa que ja es cobra a molts altres municipis.

El projecte també preveu la creació d’una taxa que s’aplicarà a aquelles empreses que vulguin utilitzar la marca Barcelona. Hauran de pagar 742 euros i la podran utilitzar durant tres anys, un temps que després podran prorrogar pagant 371 euros.

La tercera taxa que es crearà s’aplicarà a les entitats financeres que instal·lin caixers automàtics a façanes, que hauran de pagar entre 100 i 530 euros.

Una altra de les novetats és la creació d’una taxa que es cobrarà als organitzadors de grans esdeveniments que requereixin un dispositiu especial de neteja o seguretat. En aquests casos el consistori demanarà directament a l’organització que es faci càrrec de les despeses. És el cas dels esdeveniments esportius o dels concerts, per exemple.

Aquelles persones que sol·licitin un test de contrast, després de donar positiu en una prova d’alcoholèmia o drogues, si el test surt positiu també hauran de pagar una taxa. En els casos d’alcoholèmia serà de 232 euros i en els casos de drogues serà de 272.

Per últim, els immigrants que sol·licitin un informe d’arrelament o reagrupament també hauran de pagar una taxa que serà de 15 euros, en el primer cas, i 20 en el segon.

El govern estén la mà

El consistori haurà de negociar ara amb la resta de grups municipals les diferents propostes per tirar-les endavant al plenari de finals de mes. La tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, s’ha mostrat oberta a negociar i ha reclamat un pacte de ciutat per aprovar el projecte. La setmana vinent la proposta passarà el primer tràmit. Serà a la Comissió d’Economia, en la qual s’hi podrà veure els suports que rep la proposta.