El pressupost 2022 de l’Ajuntament de Barcelona inclourà partides per rehabilitar l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella i començar la reforma de la Rambla. Les inversions formen part dels 200 M € que el govern municipal va deixar sense assignar per negociar-ne la destinació amb els grups però que, finalment, ha incorporat sense pactar-ho amb ningú. Els comptes s’aprovaran definitivament al ple del 23 de desembre.

Tot plegat, després de l’anunci que ERC facilitarà els comptes de Barcelona a canvi del suport dels comuns al pressupost de la Generalitat per al 2022. Els republicans, que havien fet un “no” inicial, van dir que al ple s’abstindran però que no negociarien res. Prova d’això és que, aquest divendres, el govern de comuns i PSC ha escenificat el no pacte amb cap grup per al pressupost del 2022.

Avui haguéssim fet una compareixença amb algun grup dient que hem arribat a un acord, però no és així. És una proposta de govern
Jordi Martí, regidor Pressupost
Montserrat Ballarín, Jaume Collboni i Jordi Martí han presentat les novetats del pressupost que no han pactat amb cap grup

Les noves inversions, en detall

Dels 200 M € sense assignar, s’ha concretat la destinació de 183 milions, repartits entre despesa corrent (14,4 M €) i inversions (168,6 M €). En despesa corrent, destaquen 11 milions addicionals en promoció econòmica i un més per a beques menjador. Pel que fa a les inversions, a banda de l’Hivernacle (2 M €) —Junts en va denunciar la degradació aquest dijous— i la Rambla (3 M €), hi ha partida per ampliar l’Hospital del Mar (7,7 M €) i rehabilitar la nau central de Can Batlló (1,5 M €).

El govern municipal ha admès que algunes d’aquestes inversions responen a peticions que l’oposició ha fet, ja sigui a les al·legacions del pressupost o bé en comissions i plenaris. Per això, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha defensat que els grups poden estar en condicions de facilitar l’aprovació dels comptes. El pressupost del 2022 puja per sobre dels 3.400 M €, el més elevat de la història.

Bonificació a la taxa de terrasses

A banda del pressupost, al ple del dia 23 es votaran també de forma definitiva les ordenances fiscals, és a dir, com queden els impostos i les taxes, que quedaran congelats. Ara bé, el govern municipal ha decidit mantenir la bonificació del 75 % en la taxa de terrasses, com hi ha hagut també durant el 2020 i 2021. El percentatge s’havia de decidir en les negociacions amb els grups, però com que no hi ha hagut pacte, l’executiu ho ha incorporat igualment.

A més, s’ha ampliat la bonificació del 20 al 30 % en la taxa de residus per als domicilis amb porta a porta que facin un mínim d’aportacions anuals.