La meitat del personal de l’agència immobiliària RE/MAX Market, a Hostafrancs, és de l’Amèrica Llatina. A la recepció, la Michelle Infante, provinent de Colòmbia, és qui coordina la plantilla i agafa les primeres trucades. Explica que de tant en tant hi ha propietaris que volen llogar el seu pis i li demanen explícitament que “no siguin ni llatinoamericans, ni ‘pakis’, ni ‘moros'”. Per Infante, es tracta, per raons òbvies, d’una situació incòmoda, i sovint es troba que la mateixa propietat afegeix que “no tinc res contra tu” però “he tingut males experiències”.

La Michelle creu que “paguen justos per pecadors” i que, tot i que li agradaria dir a aquest tipus de propietaris que no tothom és igual, “agafa aire” i explica que el criteri per seleccionar llogaters és estrictament econòmic.

Diuen que no volen colombians però, si ve la Shakira, li negaràs el lloguer? Òbviament, no”
Xavier Dalmau Puig, director de Remax Market Hostafrancs

Xavier Dalmau Puig, director de RE/MAX Market Hostafrancs, confirma les paraules de la Michelle i afegeix que els propietaris, en canvi, no tenen cap problema si la persona que vol llogar el pis és alemanya, danesa o suïssa. El racisme imperant al sector, diu, obeeix a creences associades a determinades nacionalitats que són limitadores en molts sentits.

La selecció d’inquilins es fa amb criteri econòmic

Dalmau assegura que l‘únic criteri imperant a l’hora de triar inquilins és econòmic i “assegurem als nostres clients que la persona que llogarà el pis podrà pagar-lo”. A més, aquest empresari afirma que hi ha una assegurança de protecció de pagaments que, si de sobte l’inquilí deixa de ser solvent, les mensualitats es pagaran.

L’excepció que confirma la regla

L’Ajuntament ha presentat aquest dijous l’estudi ‘Discriminació a la carta’, elaborat per Ariadna Fitó, en què assegura que el 62 % dels agents immobiliaris accepten la discriminació per origen ètnic en el lloguer d’habitatges. En aquest informe, només un 10 % rebutja vetar els immigrants a l’hora de llogar. Aquí es podria incloure l’agència RE/MAX Market. I és així perquè en Xavier Dalmau assegura que, quan ja han trobat el client que ha presentat la documentació i que és solvent econòmicament, li presenten al propietari sense que ell hagi de fer “cap càsting”.