La líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha denunciat la degradació i “el lamentable deteriorament” de l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella i ha acusat el govern municipal de “no fer-hi res”. Per això, ha presentat un escrit a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat perquè forci el consistori, titular d’aquest edifici catalogat, a rehabilitar-lo de manera urgent.

Som davant d’una tragèdia patrimonial. No s’ha fet res perquè al govern municipal ni li interessa, els interessa més posar blocs de formigó o pintar carrers
Elsa Artadi, presidenta del Grup Municipal de Junts

A peu de carrer es poden observar diverses destrosses a l’edifici: alguns vidres de les finestres (les que encara en tenen) estan trencats, i hi ha trossos de pedra i de les estructures de ferro visiblement malmeses.

El projecte es va aprovar a l’abril

L’abril del 2021, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el projecte executiu per rehabilitar l’Hivernacle fruit de l’acord pressupostari amb ERC. L’obra està valorada en més de 2 M €. El govern municipal ha dit en reiterades ocasions que s’hi actuarà quan hi hagi disponibilitat pressupostària. Artadi, però, recorda que la rehabilitació té consens polític a l’Ajuntament i que si no s’hi ha fet res fins ara “és per la inacció del govern municipal”.

L’Hivernacle es va construir per a l’Exposició Universal del 1888 i està tancat des del 2009. Des de llavors es va anar degradant i el 2015 l’Ajuntament va iniciar unes obres de recuperació. Pocs mesos després, però, l’empresa encarregada va fer fallida i els treballs es van aturar. L’actuació va fer aflorar diverses patologies estructurals a l’edifici i, per això, se’n va aprovar un projecte nou.