Barcelona recupera des d’aquest dilluns l’edifici de l’Hivernacle, un dels espais més emblemàtics del Parc de la Ciutadella i l’únic hivernacle públic de la ciutat. Tal com va avançar betevé fa unes setmanes, l’edifici torna a estar obert a la ciutadania després de 15 mesos d’obres amb un horari ampli, des de les 10 del matí i fins al capvespre, és a dir, fins que es faci fosc. A banda de recuperar el seu aspecte original, tal com es va concebre fa 135 anys, torna a tenir una important col·lecció de plantes i, a partir d’ara, també s’utilitzarà com a punt de divulgació científica i del patrimoni natural i espai expositiu.

L’Ajuntament no descarta, a més, que s’hi puguin fer presentacions privades, però sempre vinculades al camp de la ciència i la divulgació, i descartant altres usos, com per exemple les festes o els casaments.

La rehabilitació posa fi a 14 anys de tancament

La reobertura de l’Hivernacle posa fi a un llarg periple d’obres, amb la fallida d’una de les empreses constructores inclosa, que han provocat que l’edifici hagi estat 14 anys tancat al públic. El monument, construït amb motiu de l’Exposició Universal del 1888 i declarat Bé Cultural d’Interès Local, es va començar a rehabilitar el 2016 però la reforma va quedar interrompuda dos anys més tard i no es va reprendre fins al 2022. A partir d’aquí, han estat necessaris 15 mesos d’obres per recuperar-ne la imatge original i resoldre les patologies estructurals que tenia.

Així s’han pogut recuperar i restaurar molts dels plafons decoratius del dissenyador modernista Alexandre de Riquer, a mig camí entre l’estucat i la pintura, i les decoracions que s’han perdut s’ha optat per reproduir-les.

Un centenar de plantes a l’interior

Amb la restauració, l’edifici també ha recuperat l’ús pel qual es va concebre, el d’hivernacle de plantes. Es tracta d’un centenar d’exemplars, sobretot tropicals i subtropicals. Entre aquestes plantes hi ha, per exemple, el delònix, el mango o el ficus, i també espècies reptants, arbustives, palmeres i lianes. La selecció s’ha fet pensat que es tracta d’un hivernacle “fred”, és a dir, sense calefacció i pel seu interès botànic.

Pel que fa a la sequera, tot i que Barcelona entri properament en emergència, està garantit el reg de supervivència de les plantes.

La primera peça de la Ciutadella del Coneixement

L’estrena de l’Hivernacle, tot renovat, és la primera peça visible del que s’ha anomenat la Ciutadella del Coneixement, un ambiciós pla format per cinc projectes estratègics per convertir el parc i el seu entorn en “el pol de coneixement i innovació més important del sud d’Europa”, en paraules de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Aquest nou complex inclou els tres edificis de recerca de l’antic Mercat del Peix (amb les obres ja en marxa); el Centre de Biociències del CSIC (finalització prevista el 2027); la rehabilitació del Castell dels Tres Dragons i de l’Umbracle (totes dues per a finals del 2026); el Centre Martorell d’Exposicions (que s’inaugurarà de forma immediata); la nova Biblioteca Central (prevista per al 2029), i el nou Zoo (que ja està aplicant el nou pla estratègic).

Tot plegat amb una inversió prevista de 290 milions d’euros, 75 dels quals aportats per l’Ajuntament de Barcelona i amb l’objectiu que tots els projectes estiguin enllestits durant aquest mandat (excepte la biblioteca).

Comparteix a: