Segons Quim Torra “res no serà igual des d’aquest diumenge” ja que “tenim el mandat que hem perseguit, que ha estat avalat per les urnes”. El president d’Òmnium ha demanat a tothom que accepti el nou mandat democràtic i considera “legitimat” que comenci el procés cap a la “República catalana”.

Ha afegit que”sense l’independentisme no hi ha procés constituent” i ha fet una crida a “totes les forces que volen la plena sobirania” perquè se sumin a aquesta tasca. Des d’Òmnium i l’ANC han assegurat que l’alta participació desmenteix que existís una majoria silenciosa no independentista i han denunciat “irregularitats en el vot exterior”, “l’ùs de la campanya de la por” i les decisions preses per la Junta Electoral Central durant els comicis.

Des de l’ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat s’ha aconseguit “una victòria inapel·lable” i que tenen “la mà estesa a totes les formacions polítiques del país” i ha afirmat que el procés “ha estat impulsat per la ciutadania i la ciutadania el culminarà”. Ha ressaltat la internacionalització del procés i el fet que s’hagin ofert intermediaris internacionals per mitjançar en el conflicte. Segons Sànchez “per nosaltres, la majoria obtinguda d’escons legitimen l’inici del procés cap a la independència”.

Imputació a Mas, Ortega i Rigau

Sobre la imputació del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, Jordi Sànchez ha dit que es tracta “d’un tema important” i que no és “un fet aïllat”. De fet, han avisat que la imputació “no quedarà sense resposta”. Per Sànchez, es tracta “d’una nova actitud de l’Estat espanyol de negar el dret democràtic dels ciutadans de Catalunya a expressar-se” i ha ressaltat que el fet que coincideixi amb el 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys “té un alt valor simbòlic”.