Romeva ha destacat que “l’opció a favor de la independència ha guanyat en totes les comarques i en 910 municipis catalans”, un resultats que, segons líder de la formació, posen de manifest la necessitat de complir el full de ruta establert: “recollim el mandat, recollim la responsabilitat i ens posem mans a la feina per fer-lo amb les màximes garanties i amb la fermesa de dur-lo a bon port”.

Com ja va fer diumenge a la nit, la formació ha tornat a remarcar que el “sí” ha guanyat el “no” en termes comparatius i en nombre de vots i, per tant, ha conclòs que “el mandat és incontestable”. Segons Junts pel Sí, que aquestes xifres estan legitimades per una participació de prop del 78% i una l’evolució de l’independentisme a l’alça que, en aquests comicis, ha sumat 1.950.000 suports, 150.000 més que en la votació del 9N.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha afirmat que l’objectiu és crear un “govern d’ampli espectre que inclogui sensibilitats diferents” i s’ha mantingut críptic sobre qui serà el futur cap de l’executiu: “aquest no és el tema transcendental, es tracta de si els diputats poden tirar endavant un full de ruta que ens pot portar a la independència”, ha dit.

El líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha assenyalat que el futur govern està obert “a tothom qui vulgui participar-hi” i sigui partidari de caminar cap a la independència per obtenir un “estat més just”.