Són les dones de Gràcia de 1870 davant l'Ajuntament de Gràcia. Es rebel·len contra el sistema de quintes que regeix el servei militar de l'època. SÓNIA CORTÉS "Abans deies, la revolta de les Quintes, i ningú no sabia què era això. Ara ja la gent del barri comença a saber què és; com a mínim, els sona". Les Quintes eren un sistema de reclutament militar que permetia pagar a canvi d'evitar-lo. Quan es va anunciar el sorteig per una nova quinta, els habitants van mostrar el seu desacord i van sortir al carrer per manifestar-se. LLUÏSA CANDELA "Estic lluitant perquè no vull que s'emportin els homes a les quintes, no pot ser!" Com si es tractés d'una petita obra de teatre s'han reviscut aquest matí uns fets que van mantenir els graciencs en lluita durant cinc dies. Més de 125 persones entre trabucaires i actors han protagonitzat una jornada en què s'han cuida't tots els detalls. JOAN PONS "Sobretot per la canalla. És veure-ho més o menys representat com va passar en el seu moment." "M'he posat els taps perquè feia molt de soroll." Amb aquest ja són 7 els anys que la Colla de Trabucaires de Gràcia reprodueixen aquell període amb la intenció de mantenir ben viva la memòria.

Les quintes eren un sistema de reclutament militar injust, perquè permetia que els rics que se’n poguessin escapar a canvi de diners. Quan l’abril de 1870 es va anunciar una nova quinta, a Barcelona s’hi van produir barricades i enfrontaments i, precisament, a la Vila de Gràcia va ser on la revolta va durar més.

La celebració d’aquest diumenge ha estat encapçalada pels Trabucaires de Gràcia que han fet una cervavila pels carrers de Pla de Nicolás Salmerón, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla, Diluvi i plaça de la Vila de Gràcia. Un cop arribats a aquesta mítica plaça, s’ha fet la representació de la Revolta de les Quintes de 1870  i, finalment, s’han lliurat records a les colles convidades com la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, els Trabucaires de Sant Andreu del Palomar, els Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet i els Carrasquets de Torrelles de Llobregat.