El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha demanat a Colau que es posicioni davant “un referèndum il·legal que divideix Catalunya”. Al  seu torn, la líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha reclamat a l’alcaldessa que decideixi si vol estar “al costat de la llei o ser una crossa de l’independentisme”. Des del PSC, Jaume Collboni ha carregat contra el govern de la Generalitat per contribuir a un “desgovern” i també contra l’executiu espanyol, a qui ha acusat de ser “sord, cec i mut” envers la situació que es viu a Catalunya.

El portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn, ha refermat que l’1 d’octubre es votarà i que quan el 4 de juliol s’anunciïn els detalls del referèndum“exigirem al govern municipal el màxim compromís”. Des d’ERC, Alfred Bosch ha recriminat al PP que vulgui “negar les urnes” i ha etzibat a Fernández Díaz, Mejías i Collboni que s’estan “autolesionant democràticament”. María José Lecha (CUP) ha fixat en l’1 d’octubre la “data de caducitat” de l’Estat espanyol.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha justificat el vot contrari de BComú perquè la proposta del PP és “una criminalització preventiva”, ja que el referèndum encara no està convocat. Pisarello ha dit que quan el govern català expliqui com pensa fer l’1-O, els comuns prendran una decisió i ha advertit el PP que “no deixarem d’empènyer” per aconseguir un referèndum amb garanties per decidir el futur de Catalunya “de manera lliure, neta i clara”.