Si la proposta del govern municipal per al pressupost de l’any vinent no supera l’aprovació inicial en la Comissió d’Economia de la setmana vinent, l’escenari que es dibuixaria seria una qüestió de confiança perquè el consistori tingui un nou pressupost. Per aquest motiu, el primer tinent d’alcalde ha afirmat que “Barcelona tindrà uns pressupostos sí o sí”, tot i que ha recordat als grups de l’oposició que “poden ser fins i tot millor del que són” a través de les aportacions que hi facin.
D’aquesta manera Pisarello ha tornat a estendre la mà a tots els partits menys al PP, que va afirmar que està“als antípodes” del model de ciutat que planteja la proposta de pressupost. Pisarello també ha recordat a ERC que Barcelona no serà “una moneda de canvi” perquè l’aprovació del pressupost municipal condicioni la dels comptes de la Generalitat. Pel que fa a la resta de qüestions tractades amb els grups durant la ronda de negociacions, el primer tinent d’alcalde ha assegurat que “totes les que s’han posat sobre la taula no empobreixen, sinó que enriqueixen” i els ha instat a arribar a acords de ciutat.
Com funciona la qüestió de confiança?
Si s’acaba optant per la qüestió de confiança, el govern haurà de portar el pressupost a votació al plenari vinculat a aquesta figura. Es tracta d’un mecanisme legal que permet a un executiu en minoria aprovar els comptes sense la majoria del ple. Després de la votació en el plenari, s’obre un període de 30 dies en què l’oposició pot plantejar una moció de censura al govern. Si no prospera, passats els 30 dies el pressupost que va tombar el Ple queda aprovat automàticament.