L’adeu de Josep Garganté no és una sorpresa. Ell mateix va demanar limitar a mig mandat la seva presència a l’Ajuntament. El seu últim ple com a regidor serà el del 26 de maig. Garganté continuarà militant a la CUP i també seguirà sent membre del Consell d’Administració de TMB. La CUP anunciarà properament qui el rellevarà. Els següents noms de la llista de l’organització a les eleccions municipals són la diputada del Parlament Eulàlia Reguant i Oscar Simón, veí de Sants i activista implicat en diversos moviments de lluita social.

Relleu de quatre consellers de districte i el Secretariat Municipal

A banda de Garganté, la CUP també ha anunciat que renovarà el Secretariat Municipal al juny coincidint amb una conferència política de balanç. També s’han canviat els consellers de la CUP a Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i Horta-Guinardó. La formació ha explicat que aquesta “dinàmica de recanvis”  que pot “sorprendre” en altres grups polítics és una pràctica habitual per traslladar “coneixements i experiència entre la militància i la institució”.

Una trajectòria plena de polèmiques

En només mig mandat, Jopsep Garganté ha estat a en el punt de mira en varies ocasions. El juliol del 2015, en el primer ple, va protagonitzar un acte de protesta en què va llançar un feix de bitllets falsos de 500 euros. Però per si alguna cosa s’ha significat també és per donar suport a treballadors en diversos conflictes laborals i ser una de les veus que més ha defensat el col·lectiu de manters amb dures crítiques a la Guàrdia Urbana.

El maig de l’any següent, Garganté va ser agredit per un policia durant els aldarulls del Banc Expropiat de Gràcia. La seva formació política va interposar una querella criminal contra l’agent. Dos dies després, va aparèixer en un ple amb una samarreta ben particular. Hi sortia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, caricaturitzada com en Mickey Mouse.

També a la primavera del 2016, Garganté va ser acusat d’un presumpte delicte lleu de coaccions. Se l’acusava de pressionar un metge que va atendre un manter lesionat durant una operació policial perquè canviés l’informe. Fins i tot va haver-hi una comissió extraordinària per aquest cas. Finalment el regidor va quedar absolt al desembre, quan el metge va retirar la denúncia.