Colom ha dit que l’absència d’Airbnb en la reunió que l’Ajuntament ha fet amb altres plataformes “perjudica la seva imatge i reputació”. El regidor de Turisme ha acusat Airbnb de “col·laborar a mantenir pisos turístics il·legals” i l’ha advertit que aquesta pràctica “perjudica els turistes, els veïns i el sector”. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha afegit que malgrat “el gran absent” l’objectiu del consistori és “que hi sigui tothom”, i ha afirmat que seguiran sent “inflexibles” en la sanció i inspecció.

En un comunicat, Airbnb assegura que “sempre” han estat disposats a treballar amb l’Ajuntament i que des del febrer han mantingut quatre reunions oficials amb el consistori. Expliquen que volen col·laborar per “combatre els mals actors” però remarquen que són una plataforma “molt diferent” de les altres i que no participaran en cap acord que no respecti la possibilitat dels ciutadans de compartir pisos.

El govern municipal i les altres plataformes se seguiran trobant de forma regular en noves taules de treball per compartir reptes i inquietuds. “Volem reivindicar la gent que ho està fent bé”, ha dit Janet Sanz. El president d’Apartur, Enrique Alcántara, ha felicitat l’esforç de l’Ajuntament i les plataformes per reduir els pisos turístics il·legals, i ha assegurat que la xifra “està decreixent”.

El novembre del 2016, l’Ajuntament va multar amb 600.000 euros Airbnb per anunciar pisos turístics il·legals, sanció que se sumava a les dues multes de 30.000 euros que els va interposar el 2015 i contra les quals la plataforma va recórrer. El termini d’al·legacions per a la de 600.000 euros encara no ha acabat. El consistori també va sancionar HomeAway pel mateix fet, però ha admès que el nou espai de diàleg obert ajudarà a concretar l’evolució d’aquest expedient.