ARTUR MAS, president de la Generalitat de Catalunya "En tots els presidents presents a través d'aquests busts hi ha tota la història del segle XX del que ha sigut la lluita per l'autogovern de Catalunya".

Amb la reubicació del bust d’Enric Prat de la Riba al mateix lloc on es va col·locar el 1918 i la inauguració del bust de Puig i Cadafalch, el Pati dels Tarongers de la Generalitat completa la galeria de presidents. Artur Mas ha afirmat aquest dimarts que no se’n col·locaran de posteriors a Josep Tarradellas. Així, ni Jordi Pujol, ni Pasqual Maragall, ni José Montilla ni el Mateix Artur Mas no hi figuraran.

Mas ha destacat que la galeria de presidents representa “tota la història del segle XX de la lluita per l’autogovern de Catalunya”. El 1984 es va col·locar la figura en record de Francesc Macià, i l’any 1990 va ser el torn de Lluís Companys. Nou anys més tard, es va inaugurar el bust en record de Josep Tarradellas i el 2000, el de Josep Irla.

El bust del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, es va instal·lar al Pati dels Tarongers l’agost de 1918, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort. Amb l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat el 1939, la figura es va retirar i es va guardar en un magatzem. El seu lloc va ser ocupat per un relleu commemoratiu a les víctimes del bàndol franquista durant la Guerra Civil. El 1976 el bust va tornar al pati, a instàncies del llavors alcalde de Barcelona, això sí, no va tornar al lloc original sinó al mur de separació amb el claustre gòtic.

Puig i Cadafalch, que va continuar el llegat de Prat de la Riba i va ser reelegit fins a tres vegades al capdavant de la Mancomunitat, s’ha incorporat aquest dimarts a la galeria. El seu bust ocupa el lloc on es trobava fins ara la representació de Prat de la Riba.

Amb l’acte d’aquest dimarts, la Generalitat clou la commemoració dels 100 anys de la Mancomunitat de Catalunya, que s’ha celebrat al llarg de 2014.