Des del seu despatx d'arquitectura el Minos parla amb escepticisme dels comicis al seu país. El primer diagnòstic que fa és aquest... MINOS DIGENIS, arquitecte "El gran problema que tiene Grecia es un tema social más que político, que también. El 50% de la población activa trabaja en la administración, y ese es el origen de la corrupción que tenemos en todos los niveles." Si es compleixen el que vaticinen els sondejos, la victòria de Syriza sembla gairebé segura. Això podria suposar la fi del tradicional bipartidisme grec i el primer triomf de l'esquerra antirescat en un país de la Unió Europea. MINOS DIGENIS, arquitecte "Creo que el resultado sera más positivo para Europa que para Grecia. Una vez más, Grecia, con sus desastres y su gran crisis, está cambiando una situación política y una tendencia que hay en Europa." Per la Kleri, professora de grec a l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes, tot dependrà de si la formació que lidera Alexis Tsipras aconsegueix una majoria suficient. KLERI SKANDAMI, professora "Porque no se sabe si podrá formar gobierno o si tendrá que hacer pactos con otro partido. Y cómo serán los acuerdos con la Unión Europea el día después." Els paral·lelismes entre la formació grega i Podem fan que també es parli dels efectes que tindran aquí el resultats dels comicis grecs. ANA SOFIA CARDENAL, professora dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC "Uns parlen d'un efecte contagi, però també podria ser la reacció contrària, que és la de la por. Caldrà veure què fa Syriza durant aquests mesos. Si modera el seu discurs i les seves polítiques, potser Podemos apareix com l'alternativa que redueix una mica la por que en aquests moments pot fer." De moment l'única certesa és que Syriza, guanyi avui o no, serà a partir d'ara un actor important a Grècia i també a la Unió Europea.

Incertesa i escepticisme són les sensacions que comparteixen la majoria dels grecs que viuen a Barcelona quan parlen de la política al seu país d’origen. Tant els més il·lusionats amb la previsible victòria de Syriza en les eleccions d’avui com els que ho estan menys. Alguns creuen que la fi del bipartidisme entre la dreta de Nova Democràcia i l’agònic Partit Socialista (Pasok) posarà fi també als mals endèmics del país, com ara la corrupció i el sobreendeutament.

D’altres asseguren que, passi el que passi en aquestes eleccions, no hi ha res a fer. “El gran problema de Grècia és que el 50% de la població activa treballa a l’administració, i això és l’origen de tota la corrupció que hi ha”, explica l’arquitecte Minos Digenis. Sobre el canvi que pugui representar Syriza, Digenis creu que “serà més positiu per a Europa que per a Grècia”, perquè posarà fre a les polítiques d’austeritat imposades per Alemanya i França a tota la Unió.

La Kleri Skandami, professora de grec a l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes, és més optimista: “un canvi és positiu, almenys això esperem perquè el poble grec està molt decepcionat, i està passant per una situació molt díficil amb la crisi.” Però també diu que tot dependrà de si la formació que lidera Alexis Tsipras aconsegueix una majoria suficient. A Skandami li preocupen no només els pactes que hagin de fer per arribar al govern sinó també, sobretot, “els acords amb la UE del dia després”.

Sobre els paral·lelismes entre totes dues formacions, Ana Sofía Cardenal, professora de Dret i Ciència Política de la UOC, preveu tant la possibilitat d’un “efecte contagi” de la victòria de Syriza a través de Podem com d’un possible rebuig a la formació de Pablo Iglesias en funció de com li vagi al nou govern d’Alexis Tsipras. “Tot dependrà del que faci Syriza durant els propers mesos”, adverteix: si modera el seu discurs i troba una alternativa viable a negociar amb la UE, els espanyols veuran en Podem una sortida per a la solució dels seus problemes; si, per contra, la situació a Grècia empitjora, Podem acabarà generant desconfiança i “por”, anuncia Cardenal. De moment, l’única certesa és que Syriza, guanyi avui o no, serà a partir d’ara un actor important a Grècia i també a la Unió Europea.

En tot cas, caldrà esperar, perquè com diu Cardenal, experta en política comparada i comportament polític,  el tret més característic de Syriza ara mateix -com de Podem a Espanya- és que són “partits imprevisibles”. Si Syriza no assoleix la majoria absoluta, l’única opció possible són els pactes, que també tenen costos.

La comunitat grega resident a Barcelona no pot votar en aquestes eleccions, on no hi ha sistemes de participació ni per correu ni a través d’ambaixades o consolats.