JOAN HERRERA, coordinadora nacional d'ICV "Votar per la sobirania del nostre poble vol dir comprometre'ns a favor d'una conferència del deute a Europa. I veurem on està el govern de Convergència i Unió, si amb els que volen sobirania o amb els que es pleguen als mercats. El debat avui del sud d'Europa, un dels principals debats per guanyar la sobirania és si reestructurem el deute i si apostem per una gran conferència que reestructuri el deute, com va fer Alemanya l'any 53." JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "És una gran resposta en contra de les polítiques d'austeritat que han seguit Merkel, Mas, Rajoy i Trias a Barcelona, són polítiques que porten al fracàs i al patiment de molta gent." ORIOL AMORÓS, vicesecretari general de Comunicaició d'ERC "La democràcia avança sense aturador, i que la dignitat de les persones, el tracte correcte, la justícia social, la igualtat i una millor democràcia, és a dir, que les coses siguin decidides per la gent, és l'opció que els grecs triaran majoritàriament i que els catalans triaran majoritàriament el 27 de setembre."

Un dels partits catalans que aquest diumenge ha estat més pendent de les eleccions a Grècia ha estat Iniciativa per Catalunya, sobretot, perquè en fan una lectura en clau catalana. Els ecosocialistes estan molt satisfets amb la victòria de Syriza, confirmada ja pels primers escrutinis, i se la fan seva. El coordinador d’ICV, Joan Herrera, diu que, a partir d’ara, s’ha de seguir l’exemple dels grecs, sumar i confluir de cara a les eleccions del 27-S per guanyar a la dreta.

Herrera remarca que la Troica ha perdut perquè ha volgut condicionar les eleccions gregues amb la por. Diu que, ara, tant la dreta catalana de Xavier Trias i Artur Mas com l’espanyola de Mariano Rajoy són conscients que l’esquerra els pot derrotar. En aquest sentit, el líder ecosocialista ha anunciat que, en un termini d’uns 10 dies, faran que el Parlament de Catalunya voti si dóna suport a una conferència sobre el deute a Europa, tal com vol promoure Syriza.

Per la seva banda, Jaume Collboni, president de la Federació de Barcelona del PSC, considera que la victòria de Syriza “és una gran resposta en contra de les polítiques d’austeritat que han seguit Merkel, Mas, Rajoy i Trias a Barcelona: són polítiques que porten al fracàs i al patiment de molta gent”.

També s’ha manifestat sobre les eleccions gregues Oriol Amorós, vicesecretari general de Comunicació d’ERC, que ha assenyalat que “la dignitat de les persones, el tracte correcte, la justícia social, la igualtat i una millor democràcia, és a dir, que les coses siguin decidides per la gent, és l’opció que els grecs han triat majoritàriament i que els catalans triaran majoritàriament el 27 de setembre.”