A Barcelona hi viuen, segons dades oficials, més d’1.660.000 persones, 360.000 de les quals són estrangeres. El 28 de maig, almenys la meitat d’aquests ciutadans no podran votar a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Alguns de la comunitat pakistanesa, la marroquina o l’argentina, perquè procedeixen de països que no tenen acord de reciprocitat amb Espanya; d’altres, perquè no compleixen amb tots els requisits.

Representants de les diverses comunitats alerten dels perills de “sentir-se exclòs de la societat”. “A la República Argentina el vot és obligatori i forma part del contracte social. Quan veiem que no pintem res, que no podem votar, automàticament la gent no s’incorpora a la societat catalana”, ha explicat a betevé Diego Arcos, president del Casal Argentí de Barcelona.

Segons algunes entitats, el fet de no poder decidir el futur polític del municipi genera exclusió, i fins i tot desídia en algunes persones. En aquest sentit, Arcos alerta que això també suposa un “problema” per a Catalunya perquè “manté una divisió de la població sense drets” i aquest fet promou “els guetos”, matisa.

La comunitat pakistanesa: “És molt trist no poder votar”

La comunitat pakistanesa és la segona comunitat estrangera més nombrosa de Barcelona, per darrere de la italiana. Bona part dels pakistanesos residents a Barcelona lamenten no poder dir la seva quant a la tria dels representants polítics: “Volem votar, però no podem perquè no tenim dret, és molt trist. Veiem molt moviment de política, gent que en parla al carrer, a les teles… Nosaltres no decidim res”, ha declarat Javed Ilyas, president Associació de Treballadors Pakistanesos.

Les “traves” per aconseguir la nacionalitat

Per als estrangers, la forma més ràpida d’accedir al dret de vot és adquirint la nacionalitat de l’estat on resideixen, però això comporta la pèrdua de la del seu país d’origen en la majoria dels casos. Les entitats assenyalen també que tramitar la nacionalitat sovint és poc àgil i enrevessat. “S’hauria de replantejar, tant el tràmit com el contingut dels exàmens que has de superar”, declaren.