La vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha presentat aquest dissabte el seu projecte polític Sumar a Barcelona, a L’Auditori. Un acte en què també ha participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en què totes dues s’han expressat el suport directe per als propers comicis. Yolanda Díaz ha assegurat que “la garantia de progrés a Barcelona es diu Ada Colau”, i ha assegurat que “necessitem sumar per l’alcaldessa” en les properes eleccions municipals del 2023. De la seva banda, Colau ha apostat perquè el futur Govern espanyol sigui una suma de forces progressistes liderades per Díaz: “El govern de coalició serà millor si ella és la primera presidenta dona d’Espanya.”

Colau defensa un govern progressista “perquè no guanyi l’extrema dreta en aquest país”

Colau ha assegurat que “cal un govern progressista perquè no guanyi l’extrema dreta en aquest país”, que ha de liderar Yolanda Díaz “per aconseguir tot el que volem”. L’alcaldessa ha afirmat que “no ho pot fer sola i no està sola” i ha afegit que “som més els qui la volem acompanyar en aquesta utopia”.

L’alcaldessa s’ha desfet en elogis cap a la vicepresidenta segona: “Una dona extraordinària i treballadora incansable”, ha dit. També ha enumerat alguns dels que qualifica com a èxits de la gestió de Díaz a l’executiu espanyol. Per exemple, ha esmentat que ha aconseguit començar a acabar amb “l’infame” reforma laboral del PP, que les treballadores de la llar tinguin dret a l’atur o l’apujada del salari mínim.

També ha reivindicat Sumar com un projecte que “ens convida al dret de somiar i reinventar el futur, al dret a l’esperança: “Això és el que significa Yolanda Díaz amb Sumar”, ha sentenciat. 

Díaz: “Barcelona és una referència en les polítiques públiques al món”

Yolanda Díaz també ha començat el discurs amb paraules de reconeixement cap a la batllessa de Barcelona i a la gestió que ha fet el govern municipal. “En tots els meus viatges internacionals, Barcelona és una referència en les polítiques públiques del món“, ha assegurat. La vicepresidenta ha afirmat que projectes com el dentista municipal són un exemple de polítiques públiques.

De la mateixa manera que Colau, Díaz també ha expressat el suport directe a la candidatura de Colau per a la reelecció com a alcaldessa. Per guanyar la dreta, a qui s’ha referit com “la barbàrie”, ha assegurat que “la clau és Sumar” i ha defensat sumar a Espanya, però també a les ciutats. Per això, ha demanat el vot per la candidata dels comuns: “Necessitem sumar per Ada Colau, i que la gent segueixi mantenint Barcelona. Si no es així, ens equivocarem.”

Díaz també ha carregat contra grans projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat o el Hard Rock i ha assegurat que són l’exemples d’un “model productiu propi del bipartidisme”. També s’ha referit a la situació de l’independentisme: “Que siguin el temps i la gent qui decideixin el que volen fer amb la història del seu país, és una qüestió de respecte”, ha defensat. 

L’expectació desborda L’Auditori

La convocatòria d’aquest acte de presentació de Sumar ha generat molta expectació i ha desbordat L’Auditori amb un ple absolut. Aproximadament un miler de persones s’han quedat fora sense poder accedir-hi. Per això, Díaz i Colau han fet una passejada i una salutació improvisada a totes aquestes persones. Un gest que ha endarrerit l’inici de la presentació durant gairebé una hora.

Itinerari per 12 ciutats

Sumar és el nou projecte polític de Díaz que aspira a convertir-se en una plataforma electoral per als pròxims comicis generals. Des del setembre, 35 grups de treball de diferents branques del coneixement científic, econòmic i social han estat treballant per dotar-lo de contingut.

Yolanda Díaz ja ha visitat 12 ciutats espanyoles per explicar aquest projecte que defineix com a progressista. Barcelona ha estat la tretzena parada.