La reprovació a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que Junts per Catalunya ha plantejat en la Comissió de Presidència s’ha estavellat i només ha rebut el suport de Cs. Els dos grups de govern (BComú i PSC) hi han votat en contra al costat d’ERC i Barcelona pel Canvi, mentre que el PP s’ha abstingut. Junts per Catalunya volia reprovar Colau per la sortida familiar a la Garrotxa per Reis, quan es permetien els desplaçaments, i que va acabar passat festes amb el confinament municipal en vigor.

“El desplaçament de Colau del 5 al 9 de gener no demostra lideratge, ni exemplaritat ni responsabilitat”, ha sentenciat Jordi Martí Galbis (Junts), que ha recordat que Barcelona estava en estat d’emergència pel temporal i que “van morir dos sensellar”. “No denunciem cap incompliment de la normativa sinó manca d’exemplaritat”, ha afegit Martí Galbis. Només Ciutadans s’ha sumat a la reprovació. El portaveu Paco Sierra ha dit que “no es tracta només de reprovar un tema puntual sinó el populisme que exemplifica Colau”.

“Ataquen una mare amb dos fills, és fastigós”

El debat s’ha crispat amb un cara a cara agre entre el portaveu de Junts i el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau. “No es pot reprovar un càrrec públic per complir la llei”, ha afirmat Martí Grau, que ha acusat Junts de barrejar “un tros de veritat amb molta mentida”: “Artadi fa la mateixa estratègia del trumpisme i ataca els fonaments de la democràcia”.

Les paraules de Martí Grau (BComú) han encès Martí Galbis (Junts): “Colau no té cap blindatge; [als comuns] els sap greu que els ataquin”. El portaveu de Junts ha criticat que Colau fes servir “les clavegueres de l’Estat” per atacar Xavier Trias el 2015. En l’última rèplica, el regidor de Presidència ha recriminat a Martí Galbis que en comptes d’usar el debat de les idees “s’ocupen d’atacar una mare amb dos fills que passa la nit de Reis amb la seva parella, és fastigós!”. Martí Grau ha lamentat que Junts per Catalunya “es deixi arrossegar pel fang” per la proximitat electoral.

ERC hi veu “un debat personalista i barroer”

Esquerra ja va deixar clar dilluns que es desmarcava de la reprovació. El portaveu Jordi Coronas ha dit que es tracta “d’un debat personalista, barroer”. “Vostès no han dinat amb la família malgrat no ser recomanable? Ens reprovem tots?”, s’ha preguntat. Josep Bou (PP) ha dit que hi ha temes més importants i, sobre els fets, ha dit que “segur que no és exemplar el que ha fet [Colau], però és legal”. Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha demanat a Junts “més rigor i menys demagògia”.