Ca l’Alier s’estrena amb gairebé dos anys de retard
, ja que la rehabilitació no va seguir el calendari previst i després que Schneider Electric es fes enrere per instal·lar-s’hi, al costat de Cisco. L’aliança público-privada ha de permetre tenir un espai on petites i mitjanes empreses, universitats i ciutadans puguin innovar, convertint-se en un laboratori de projectes aplicats a Barcelona, amb els quals col·laborarà Cisco.
Al nou Ca l’Alier, les solucions per ser un edifici energèticament eficient les ha dut Schneider Electric. La Fundació BIT Habitat ja està treballant en el Taller de Ciutats, per difondre Barcelona com un exemple d’excel·lència urbana a nivell internacional, i l’i.lab, per accelerar l’experimentació amb universitats i centres de recerca.
La rehabilitació de Ca l’Alier s’ha fet amb la intenció de preservar el patrimoni arquitectònic, respectant l’estructura de les naus i recuperant materials originals. La remodelació va començar l’any 2014, després que l’Ajuntament l’adquirís el 2011. Les naus que es conserven actualment daten del 1877. Més tard, el 1909, va ser convertida en fàbrica de producció de teixits de jute, que va ser destruïda per dos incendis —un el 2005 i un altre el 2007—.
Continua la urbanització dels entorns
L’Ajuntament també està treballant en la transformació de l’entorn que envolta la fàbrica de Ca l’Alier. S’està reurbanitzant el carrer de Cristóbal de Moura en el tram Fluvià-Provençals, amb una inversió de 6,9 milions d’euros. Es vol convertir el carrer en un gran eix verd, amb 3.500 metres quadrats de verd. Es preveu que el primer tram estigui llest a l’estiu del 2019.
L’estrena del nou centre és vista amb bons ulls pels empresaris del 22@, que esperen que permeti desenvolupar l’espai de l’eix Pere IV, amb la intenció que s’hi instal·lin noves companyies, ja que hi ha molts solars buits.