(EFE) El candidat d’ERC a les eleccions municipals 2023 a Barcelona, Ernest Maragall, ha censurat els models de ciutat que representen Xavier Trias i Ada Colau, que busquen un “Benidorm” i una “ciutat de províncies”, respectivament, i ha assegurat que ell aspira a aconseguir una victòria clara al maig: “Ja vaig guanyar una vegada i ho tornaré a fer”.

En una entrevista amb EFE, el candidat republicà ha analitzat les seves possibilitats en els comicis locals del 28 de maig a la capital catalana i s’ha mostrat molt crític amb els qui, segons les enquestes, seran els seus principals rivals: l’alcaldessa Ada Colau (BComú), l’exalcalde Xavier Trias (JxCat) i Jaume Collboni (PSC).

Davant d’aquesta disputa electoral polaritzada per la irrupció de Trias, el candidat ha afirmat que la seva “carta diferencial” és la “via Maragall”, una proposta que busca “una aliança de país” entre la Generalitat i l’Ajuntament, amb ERC al capdavant de tots dos governs.

Una oferta política “dirigida a una immensa majoria de la ciutadania” i que vol “recuperar l’autoestima” dels barcelonins, fet que no passa, ha dit, per un “combat absurd entre extrems”. “Colau ha parat la ciutat i Trias ens ofereix saturar-la. Barcelona no pot estar parada ni saturada”, ha avisat.

Per Maragall, el seu rival de Junts només ofereix convertir Barcelona en “Benidorm” i tornar a un període en què “ho regalàvem tot a operadors turístics i a Airbnb”; en contrast, l’actual alcaldessa i capdavantera dels comuns busca convertir-la en una ciutat “paralitzada” i “on no passi gairebé res”.

“Ni ciutat provinciana, ni Benidorm. Barcelona té capacitat i personalitat per ser referència per ella mateixa”, ha considerat l’alcaldable d’ERC, que ha afirmat, d’altra banda, que Collboni representa un “model de creixement obsolet i contraproduent” i és “igualment responsable de la gestió d’aquests últims vuit anys”.

Trias “s’avergonyeix” de Junts

Malgrat els seus retrets a altres candidats, Maragall s’ha mostrat especialment dur amb el seu principal oponent independentista, Xavier Trias, exalcalde de la ciutat entre 2011 i 2015 amb CiU i que ara ha acceptat tornar-se a presentar amb Junts per tombar Ada Colau.

El dirigent republicà ha retret a Trias que “amagui la marca” de Junts i la “posi a l’armari“, fet que contrasta amb “l’orgull” amb què Maragall exhibeix les sigles d’ERC, més enllà que també tracti de posar el seu “accent personal i indiscutible”. “És una diferència substancial: ell amaga i jo mostro. A ell li fa vergonya ser el que és, jo m’enorgulleixo de ser el que soc”, ha asseverat.

“Ja vaig guanyar una vegada Colau i Collboni”

En un consistori que es preveu més fragmentat que mai, els pactes postelectorals poden ser decisius, així com els partits que ocupin la primera posició. “Espero guanyar amb prou claredat —ha assenyalat—. Aquesta vegada sí, l’accent de la primera força pot ser i ha de ser determinant“.

En aquest sentit, ha recordat que ell va ser el guanyador el 2019 i solament un pacte entre comuns i socialistes, sumat al suport de Manuel Valls i dos dels seus regidors, va permetre a Colau revalidar l’alcaldia.

“Jo ja he guanyat la senyora Colau i el senyor Collboni. Ja ho vaig fer una vegada i no veig cap raó per no tornar-ho a fer. Ho tornaré a fer i aspiro a guanyar amb més claredat. Nosaltres anem a totes, sense el mínim dubte”, ha sentenciat.