Fins ara, els criteris per accedir als anomenats enterraments de beneficència eren no tenir cap bé patrimonial i que els ingressos fossin inferiors al doble del salari mínim interprofessional, criteris que Sònia Recasens (PDeCAT) considera desfasats. A partir d’ara es regiran per l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) que estableix el Parlament i que està fixat en 569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals.

Les persones que tinguin un IRSC igual o inferior a 0,66 tindran accés al servei gratuït. Les que tinguin un IRSC igual o inferior a 1 rebran una bonificació que pot ser del 30 % en el preu de l’enterrament. El servei gratuït es limita a les defuncions que s’hagin produït a Barcelona. Les que hagin passat fora de la ciutat però hi portin les despulles, tindran accés al servei bonificat. Es calcula que unes 2.000 famílies estan en els llindars de l’IRSC i que es podran beneficiar d’aquests criteris nous.

L’acord inclou també la creació d’una comissió formada per l’Ajuntament i les empreses funeràries per fer un seguiment d’aquests serveis. Els criteris els regularà un decret d’alcaldia que Recasens ha anunciat que se signarà el gener del 2018. A banda del PDeCAT, el govern de Colau necessita altres suports per tirar endavant les noves ordenances. ERC hi votarà a favor i Cs no ho farà en contra, de manera que prosperaran.

El govern ressuscita la funerària municipal

En la presentació de l’acord, Sònia Recasens ha explicat que el govern municipal porta també al ple d’aquest divendres la creació de la nova funerària municipal. El punt va caure de l’ordre del dia a l’abril per falta de suports. L’equip de Colau ho vol tornar a intentar, tot i que el PDeCAT, ERC i Cs, que ja s’hi van oposar aleshores, mantenen el seu “no” a un projecte que preveia un tanatori públic amb sis sales de vetlla.