L’Ajuntament vol que Fira de Barcelona insonoritzi els pavellons històrics del recinte firal de Montjuïc, inaugurat el 1929, aprofitant que els edificis es reformaran els propers anys perquè han quedat obsolets. L’actuació s’inclou en el projecte per transformar el recinte firal en un espai d’ús ciutadà on es construirà habitatge públic i equipaments, mantenint, però, l’activitat de fires i congressos.

El veïnat, cansat de la contaminació acústica

El soroll derivat de les activitats que se celebren a l’interior del recinte firal i a dins dels pavellons fa temps que genera polèmica entre el veïnat que viu a prop de la Fira de Barcelona. Un dels edificis més afectats està situat a l’avinguda de Rius i Taulet. Aquí hi ha persones que fa fins a 60 anys que hi viuen i expliquen que les fires i congressos que tradicionalment s’havien celebrat als pavellons no els perjudicaven.

Atribueixen les molèsties per soroll a les activitats festives massives i als festivals de música, com el Sónar, el MIRA o l’Oktoberfest, que se celebren des de fa uns anys. Per això fa temps que demanen la insonorització dels pavellons firals i el trasllat d’algunes d’aquestes activitats a la part alta de la muntanya.

Ara l’Ajuntament dona resposta a aquesta queixa veïnal i assegura que s’està treballant amb Fira de Barcelona perquè s’inclogui l’aïllament acústic dels pavellons antics del recinte firal en la renovació que es farà dels edificis. “Si tenim els pavellons insonoritzats serà un guany que farà més compatible l’activitat de la Fira amb el descans veïnal”. Ha dit el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, al veïnat de la Font de la Guatlla.

Insistirem en què els pavellons de Fira de Barcelona que s’han de reformar s’aïllin acústicament”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

Reclamen més mesures i més immediates

Els veïns més afectats per la contaminació acústica derivada de l’activitat firal han rebut bé l’anunci, tot i que recorden que la renovació dels pavellons és un projecte a temps vista. La previsió és que la transformació del recinte firal de Montjuïc comenci a finals del 2024 i s’allargui fins al 2029. Per això, demanen que mentrestant s’implementin altres mesures com la instal·lació de sonòmetres en aquesta zona que garanteixin el control del soroll i que no se supera el llindar de decibels permès.

Les obres per transformar el recinte firal de Montjuïc començaran a mitjans del 2024
L’Ajuntament concreta en un pla urbanístic els canvis pactats amb Fira de Barcelona, que inclouen habitatge públic, equipaments, la reforma de pavellons històrics i construir-ne de nous