El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, i posteriorment també Junts a través de la regidora Elsa Artadi, han acusat el govern municipal de fer “un mal ús” dels recursos públics per voler comprar 14 locals a les Corts que tenen llogaters amb negocis actius en comptes d’estar buits. A finals de l’any passat, l’Ajuntament va anunciar l’adquisició de 50 locals a tota la ciutat, 16 dels quals a les Corts, per llogar-los a una nova activitat i dinamitzar el comerç de barri amb la condició que estiguessin buits.

Maragall ha denunciat que dels 16 locals que es volen comprar a les Corts, darrere del mercat, 14 són d’un mateix propietari i tenen contractes de lloguer en vigor amb activitats obertes. El líder d’ERC ha explicat que el propietari ha enviat un burofax als llogaters perquè deixin els locals en dos mesos, que és quan s’hauria de formalitzar la compra per part de l’Ajuntament. Per això, els republicans demanen al consistori aturar l’operació.

L’Ajuntament ha de fer marxa enrere i desfer aquesta barbaritat. És un govern que la ciutat no és mereix
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Només es compraran locals buits

Fonts municipals han explicat a betevé que dels 50 locals que es van anunciar que es compraran, els de les Corts són els únics que tenen problemes. Les mateixes fonts asseguren que l’Ajuntament de Barcelona només comprarà locals buits i que si n’hi ha que tenen contracte de lloguer vigent quedarien descartats de l’operació. Per tot plegat, recorden que el propietari pot retirar l’oferta de venda si alguns locals no compleixen els requisits del concurs.

Maragall ha alertat que la literalitat de les bases pot quedar en no res si el propietari fa fora els llogaters i hi veu “un frau de llei”. Si la compra tirés endavant, el propietari rebria 3,2 M € de l’Ajuntament. El regidor Jordi Castellana (ERC) denuncia que aquests diners s’haurien de destinar a reactivar l’activitat comercial en planta baixa i no per canviar unes activitats per unes altres.

Al gener, el districte de les Corts va explicar a betevé que amb la compra d’aquests locals al carrer del Doctor Nubiola i Espinós es volia revitalitzar l’entorn del mercat i obrir accessos nous a l’equipament.

Junts x Catalunya exigeix al govern municipal que aturi la mesura

Elsa Artadi ha exigit a Ada Colau i Jaume Collboni que aturi el conjunt de la mesura de govern i atengui les peticions de transparència de tot el programa ‘Amunt Persianes’. Segons Artadi fa setmanes que el seu grup analitza la gestió del programa de compra de locals comercials, per què intuïen irregularitats. Per això van exigir informació en la comissió del mes passat, i van demanar els expedients, als que encara no han tingut accés.

La regidora de Junts afirma que el sector comerç no ha demanat mai aquesta iniciativa i que comprar 50 locals dels més de 3.000 buits que hi ha a la ciutat no soluciona el problema, i que una iniciativa municipal per dinamitzar el comerç de proximitat s’ha convertit en una operació de ‘mobbing’ injustificable. Per això demanen a l’Ajuntament que aturi la compra d’aquests locals.

També adverteix que si no reben tota la informació amb plena transparència estudiaran emprendre accions legals.