A ulls dels barcelonins, l’aspecte més perjudicial del turisme és el de la massificació. Així ho consideren un 23,6 % dels que han participat en la darrera enquesta de l‘Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament sobre la percepció del turisme a Barcelona. Els altres aspectes que més preocupen són la pujada del preu de l’habitatge (16,2 %) i la pujada general dels preus (14,7 %). Aquests dos neguits s’han duplicat en només un any.

Entre els aspectes positius, però, continua predominant la idea que el turisme aporta riquesa. Un 72,5 % creu que l’impuls a l’activitat econòmica és el principal benefici del turisme, molt per sobre de la creació de llocs de feina —segona opció més valorada—, amb un 6,3 %.

Creix la idea que el turisme és perjudicial

El 70,9 % dels barcelonins considera que el turisme és “més aviat beneficiós” per a la ciutat, segons l’enquesta. Malgrat aquesta visió majoritàriament positiva, aquest és el segon registre més baix de la sèrie històrica, només per sobre del del 2022, en què només hi van estar a favor un 66,9 %.

Per primer cop, més d’una cinquena part de la població enquestada respon que el turisme és “més aviat perjudicial” (23 %). En només un any, aquesta visió negativa ha pujat en gairebé sis punts —17,3 % el 2022—. Si ens fixem només en els veïns que viuen en barris turístics, els reticents creixen fins al 28,2 %.

El turisme, més beneficiós per a la ciutat que per als veïns

Si 7 de cada 10 persones creuen que el turisme és beneficiós per a Barcelona, les respostes canvien quan es pregunta als entrevistats si els fa bé a ells mateixos. En aquest cas, només un 51 % creu que el turisme els beneficia personalment, mentre que un 30,3 % considera que més aviat els perjudica.

Cal atreure més turistes?

Un 61,5 % pensa que Barcelona “està arribant o ha arribat al límit de la capacitat turística”, 5,6 punts per sobre que en l’enquesta del 2022. Per contra, un 36,4 % creu que encara s’han d’atreure més turistes.

Cal tenir en compte que els resultats s’han obtingut a partir d’una mostra de 1.859 persones, però la majoria dels enquestats no viuen en barris turístics. Un 79,2 % dels participants en l’enquesta són de barris no turístics, mentre que només un 20,8 % són de barris classificats com a turístics.

L’Ajuntament admet que “cal gestionar el turisme”

Arran dels resultats d’aquesta enquesta, el tinent d’alcaldia de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha destacat que la majoria de la població de la ciutat veu com a beneficiós el turisme. Tot i això, tampoc no obvia al 23 % que ho veu perjudicial: “Comença a haver un volum important de la població que ens demana d’una manera molt clara que hem de gestionar el turisme”.

Valls considera que per fer-ho cal tenir “alineat el sector” i aposta per mantenir la taxa turística. “Continuarem generant i aplicant la taxa turística, perquè el turista al final és un ciutadà temporal que ha de col·laborar amb les activitats i serveis de la ciutat”, ha declarat, i ha posat com a exemple la climatització de les escoles.