El Grup Municipal d’ERC ha anunciat un principi d’acord amb el govern de Barcelona per votar a favor del nou pla urbanístic de Gràcia. Segons ha explicat la portaveu adjunta dels republicans, Elisenda Alamany, s’ha aconseguit reduir el número d’habitatges afectats (sense concretar quants) que s’havien d’expropiar i enderrocar per guanyar espai públic o equipaments, així com eliminar l’obligació que tots els pisos guanyats en remuntes siguin protegits.

Sense Esquerra, Barcelona encarava un nou nyap urbanístic. Hem fet allò que el govern no va fer des de l’inici, mirar finca a finca
Elisenda Alamany, portaveu adjunta d’ERC

El nou planejament a Gràcia és, en realitat, una modificació del Pla General Metropolità del 1976, que s’ha d’aprovar de forma definitiva en la propera Comissió d’Urbanisme. El document desafecta 160 habitatges que estaven sentenciats pel pla del 1976, però mantenia el risc d’expropiació en 42 pisos i 31 locals. Segons ERC, la finca del passatge de Frígola, que havia d’anar a terra, s’ha aconseguit desafectar.

Veïns d’aquest edifici, en què també hi ha un local cultural, es van organitzar en una plataforma per aconseguir la desafectació total. Ara bé, hi ha altres finques que, segons ERC, mantenen l’afectació. És el cas del conjunt de cases baixes que hi ha al carrer d’Igualada, o la parcel·la que ocupa el pàrquing Principal, un dels més grans del barri amb gairebé 1.000 m².

Previsió “irreal” d’habitatge protegit

Elisenda Alamany ha carregat contra la previsió del govern d’aconseguir 2.000 habitatges protegits a Gràcia amb el nou planejament. Uns càlculs que, segons la regidora d’ERC, són “irreals i poc rigorosos”. Una de les eines per aconseguir-ho era fer protegits tots els pisos que es guanyin en remuntes de cases ja existents. Alamany ha dit que s’ha retirat aquesta obligació, així com en locals de planta baixa.

També s’ha eliminat l’obligació que en les divisions d’habitatges majors de 160 m², un dels immobles resultants hagi de ser protegit. Per aconseguir pisos de protecció oficial, es confia en la reserva del 30 % en noves promocions o grans rehabilitacions que, en el cas de Gràcia, s’aplica en finques de més de 400 m².

ERC diu que té el “compromís verbal” del govern i que si queda tot per escrit donarà suport al pla urbanístic. Fonts municipals apunten que s’està acabant de tancar el document definitiu per portar-lo a aprovació incorporant els ajustos treballats a partir de les al·legacions d’Esquerra i dels veïns.