XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquesta és una acció preventiva amb espera de la sentència final. Espero que la sentència final ens doni la raó al reglament que tenim a la ciutat de Barcelona i li puc dir que nosaltres apliquem la normativa d'una manera clara i que jo sàpiga no tenim cap problema amb l'aplicació del català a la ciutat."

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra la interlocutòria del Tribunal  Superior de Justícia de Catalunya que, l’octubre de 2010 i després d’un recurs presentat pel PP, va suspendre fins a set  articles del reglament d’ús del català del consistori. Així, el Tribunal Suprem manté la suspensió provisional d’aquests articles fins que el TSJC es pronunciï.

Un “perjudici” per al castellà

El Suprem avala la decisió del TSJC i considera que els articles que es posen en qüestió tenen uns “mandats concrets i específics on el significat excloent del castellà és clar i manifest”. L’alt tribunal considera que mantenir la vigència dels articles “comportaria un perjudici de difícil o impossible reparació per al castellà”.

L’Ajuntament de Barcelona considera que la decisió del Suprem de suspendre cautelarment set articles del reglament municipal d’ús del català no ha d’afectar a la pràctica del dia a dia i a la relació entre els usuaris i l’administració.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha dit que es tracta d’una decisió cautelar a l’espera d’una sentència ferma, i que des de la seva posada en marxa el febrer de 2010, el reglament s’ha aplicat “amb normalitat” i sense problemes. “El català és la llengua vehicular de l’Ajuntament de Barcelona i el reglament garanteix els drets individuals de tots els ciutadans”, ha dit Forn.

El reglament de l’ús del català a l’Ajuntament va ser aprovat pel plenari municipal el mes de febrer de 2010, i el grup municipal del PP hi va presentar un recurs en contra.

Portabella: “El PP vol aplicar la doctrina Bauzà a Barcelona”

El president del grup municipal d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha vinculat la decisió del Suprem amb el protagonisme del PP a l’Ajuntament, i ha advertit CiU que “tenir de soci el PP causa un mal irreparable al català”. El republicà acusa el PP d’ofegar la ciutat amb els pressupostos i de voler “aplicar la doctrina Bauzà a Barcelona”

Portabella ha acusat el PP de “polititzar la llengua i portar de manera sistemàtica als tribunals tot allò que perd a les urnes”. El president d’UxB considera que la suspensió dels articles del reglament suposen un greu atac al català i a la relació de l’Ajuntament amb la ciutadania.

De la seva banda, el president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ha acusat el PP de tenir una actitud hostil contra el català, “buscant raons jurídiques on no hi ha raons jurídiques ni culturals” Martí censura que sigui el PP la força que recolza CiU tant al Govern com a l’Ajuntament.